• Viteza luminii este o constantă în universul nostru. Într-un vid, lumina călătorește rapid, cu o viteză impresionantă de 186.282 mile pe secundă (via Space.com).
  • Potrivit Muzeului American de Istorie Naturală, viteza luminii este cea mai mare viteză pe care o poate atinge ceva în universul nostru. Ea poate fi considerată ,,limita de viteză” a tuturor lucrurilor.
  • Cu toate acestea, un fizician danez a reușit să manipuleze lumina și să o oprească din drumul ei.

Profesor la Universitatea Harvard, Lene Vestergaard Hau lucrează la un centru de cercetare fondat de inventatorul fotografiei Polaroid, Edwin H. Land. Una dintre cele mai mari realizări ale sale a fost să încetinească viteza luminii până la 60 km/h (38 de mile), potrivit unei publicații din domeniu.

Lene Vestergaard Hau este faimoasă pentru experimentele ei ulterioare de a încetini lumina.

Lene Hau a demonstrat că lumina poate fi încetinită

Pentru a încetini viteza luminii, Lene Hau a răcit atomii la temperaturi foarte joase, aproape de Zero absolut (- 273,15 °C, cea mai joasă temperatură posibilă în universul nostru).

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Acest lucru a transformat atomii într-un condensat Bose-Einstein, o stare a materiei în care atomii răciți aproape de Zero absolut se contopesc unii cu alții, comportând-se ca un singur „super-atom”.

Acest tip de materie – care a fost prezis teoretic în 1924 de Albert Einstein și fizicianul indian Satyendra Nath Bose, dar care a fost realizat abia în 1997 – are proprietatea de a încetini viteza luminii mult mai mult decât alte tipuri de materiale: în vreme ce alte materiale nu pot încetini lumina la viteze care să poată fi sesizate de ochiul uman, condensatul Bose-Einstein poate.

După ce a reușit să creeze un condensat Bose-Einstein în 1997, Lene Hau și colegii ei au început să caute utilizări pentru acest tip de materie.

Potrivit The Space Academy, ei și-au dat seama că pot dirija lumina prin acest condensat și că niciun alt material de până atunci nu a reușit să încetinească atât de eficient viteza luminii.

Cu ajutorul unui eletromagnet, fizicienii au suspendat într-un spațiu vidat un condensat Bose-Einstein lung de 0,2 mm, de forma unei țigări. Ei au folosit o rază laser foarte precis calibrată pentru a ilumina „țigara” dintr-o parte, apoi au lansat pulsuri laser de-a lungul condensatului Bose-Einstein. În momentul în care pulsul de lumină atingea materia condensată, încetinea și se comprima. Timp de un an, Lene Hau a perfecționat experimentul de laborator.

Cercetătoarea nu s-a mulțumit cu atât

M-am gândit: Doamne, ești prima persoană care vede lumina încetinind atât de mult” , a declarat atunci. În 1999, revistele de știință au publicat rezultatul excepțional obținut de Lena Hau și echipa ei: au încetinit viteza luminii până la 17 m/s, ceea ce înseamnă 61,2 km/h. Adică de 18 milioane de ori mai încet decât viteza luminii.

Doi ani mai târziu, după multe alte încercări și experimente, fizicienii au reușit chiar să oprească de tot un puls de lumină și să-l stocheze pentru câteva milisecunde, înainte ca lumina să se regenereze și să-și continue drumul” , a declarat cercetătoarea.

Hau a primit numeroase onoruri pentru munca sa, inclusiv Premiul Richtmyer Memorial Lecture de la Asociația Americană a Profesorilor de Fizică (2003) pentru „… dedicare față de predare și cercetare [și capacitatea ei de a susține o prelegere interesantă și informativă” și Premiul Ledlie de la Universitatea Harvard, informează Fantastic Facts.