• Dietele vegane duc la 75% mai puține emisii de gaze cu efect de seră, poluare a apei și folosire a solului.
  • Sistemul alimentar global emite o treime din gazele cu efect de seră, folosește 70% din apa potabilă și produce 80% din poluarea râurilor și lacurilor.
  • Între dietele cu consum mic de carne și cele pescetariană și vegetariană diferențele sunt foarte mici.

Ce mănânci sau cât mănânci? Un studiu desfășurat în Marea Britanie arată că dieta vegană este cea mai prietenoasă cu mediul. Și nu contează cât de puțină carne mănânci, chiar și mai puțin de 50 de grame pe zi poluează mai mult decât orice produs pe bază de plante. Nu produsul în sine poluează cel mai mult, ci procesarea sa, arată studiul, citat de The Guardian.

Dietele vegane duc la 75% mai puține emisii de gaze cu efect de seră, poluare a apei și folosire a solului decât dietele care conțin mai mult de 100 de grame de carne pe zi. De asemenea, reduc distrugerea vieții sălbatice cu 66% și consumul de apă cu 54%.

Studiul a luat în calcul comportamentul alimentar a 55.000 de britanici și, în același timp, a folosit date de la 38.000 de ferme din 119 țări. A stabilit că este mai important ce mănânci decât cantitea de mâncare sau locul în care este produsă hrana.

Recomandări

SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE
UNDE MERGI LA BRUNCH
REVOLUȚIA AJUNGE ÎN CAPITALĂ

Sistemul alimentar global emite o treime din gazele cu efect de seră, folosește 70% din apa potabilă și produce 80% din poluarea râurilor și lacurilor. În jur de 75% din suprafața Terrei este folosită de oameni, în special pentru agricultură, iar distrugerea pădurilor este cauza majoră a pierderilor în biodiversitate.

Dietele care conțin mai puțin de 50 de grame de carne pe zi poluează la jumătate. Dar între dietele cu consum mic de carne și cele pescetariană și vegetariană diferențele sunt foarte mici.

Soluția, spune Richard Tiffin, profesor la Universitatea Reading, este reducerea consumului de carne pentru cei care mănâncă mult și încurajarea vegetarienilor să devină vegani.

Reducerea impactului alimentelor asupra planetei însă nu va putea fi făcută doar prin tehnologie sau reducerea risipei alimentare, este nevoie ca politicile țărilor bogate să descurajeze consumul de carne și lactate.

Citește și

VIDEO. Știi ce face animalul tău de companie când ești plecat de acasă? Un vlogger îți arată viața prin ochii motanului său

Căldura afectează și animalele de la grădina zoologică. Îngrijitorii le oferă hrană înghețată

Robotul Ion, pensionat anticipat. Marcel Ciolacu nu vrea să îl folosească pe consilierul lui Nicolae Ciucă