• Conform oamenilor de știință, planeta Venus are un efect de seră din cauza vulcanilor, acesta fiind motivul pentru care, pe ea, temperatura trece de 400 de grade.
  • O echipă de cercetători a investigat apariția marilor provincii ígnee (LIP).
  • Schimbările climatice sunt responsabile de unele extincții în masă în mai mare măsură decât cometele sau decât asteroizii care au lovit planeta Pământ.

Conform oamenilor de știință, o planetă, Venus, are un efect de seră din cauza vulcanilor, acesta fiind motivul pentru care, pe ea, temperatura trece de 400 de grade. În urma rezultatelor, s-au adus în discuție erupțiile vulcanice care au avut loc atât pe ea, cât și pe Terra, dar și modul în care Pământul este afectat.

Pentru a afla aceste răspunsuri, o echipă de cercetători a investigat apariția marilor provincii ígnee (LIP). Acestea sunt depozite uriașe de roci ce se nasc din magma răspândită pe întregul glob. Singura modalitate prin care un LIP poate lua naștere este de a rupe crusta Pământului.

Acest lucru poate avea loc în momentul în care plăcile tectonice se despart. În timp ce un LIP se formează, tone de gaze cu efect de seră sunt eliberate în atmosferă, lucru ce duce la o schimbare majoră a climei, conform Universe Today.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

Clima de pe planetă se poate schimba radical și într-un mod devastator

De aproximativ cinci milioane de ani este nevoie pentru ca un un singur LIP să se formeze, iar schimbările climatice sunt unul dintre impactele devastatoare. Schimbările climatice sunt responsabile de unele extincții în masă în mai mare măsură decât cometele sau decât asteroizii care au lovit planeta Pământ.

În ciuda faptului că suprafața actuală a Terrei are o vechime de aproximativ 500 de milioane de ani, geologii au scos la iveală rămășițele LIP-urilor ce au fost îngropate adânc în scoarța terestră.

În ceea ce privește planeta Venus, mai multe evenimente simultane prin care un LIP se formează au capacitatea de distrugere completă a oricărei planete și, inclusiv, și viața de pea. Acest eveniment are loc în cazul în care numărul LIP-urilor celor care se declanșează deodată este mult prea mare, iar, atunci, prea multe gaze cu efect de seră ajung în atmosferă.