• Două pitice albe vor fuziona și vor declanșa un cataclism cosmic în vecinătatea noastră.
  • Energia lansată va fi de un trilion de ori mai mare decât cea a celei mai puternice bombe nucleare.
  • Fenomenul va lua aspectul unui obiect de 200.000 de ori mai luminos decât Jupiter.

A început numărătoarea inversă pentru două stele care vor fuziona și vor declanșa un cataclism cosmic. Teoria a prezis că atunci când orbitele a două stele pitice albe se apropie una de alta, o explozie de supernovă devine inevitabilă.

Astronomii de la Universitatea din Warwick tocmai au observat un astfel de sistem, iar explozia promite să fie una spectaculoasă.

Ce sunt aceste supernove?

Danezul Tycho Brahe și germanul Johannes Kepler au intrat în istorie pentru că au fost, la sfârșitul ecolului al XVI-lea, primii astronomi Occidentali care au observant novele – „stele noi” pe cer. Uneori foarte strălucitoare, li s-a dat numele de supernove. Chiar dacă astronomii știu astăzi că acestea nu sunt în niciun caz stele noi. Ci mai degrabă stele aflate la sfârșitul vieții care au explodat. Acest lucru se poate întâmpla în două circumstanțe principale.

Recomandări

PAPA A MURIT
PAPA A MURIT. ACUM CE?
CUI MAI DĂ SECRETE DE STAT?
PENTAGONUL E ÎN CRIZĂ
CHINA „NU VA ACCEPTA”

Prima, atunci când o stea masivă explodează după ce miezul său de fier se prăbușeste în sine, a doua – pe care cercetătorii o numesc supernovă termonucleară – apare atunci când o pitică albă acumulează atât de multă masă încât nu mai poate rezista propriei sale gravitații. Teoria a prezis că acest lucru se poate întâmpla atunci când două stele se ciocnesc în sisteme binare

Astronomii au reușit să depisteze un astfel de sistem?

Astăzi, pentru prima dată, astronomii de la Universitatea din Warwick (Regatul Unit) anunță că au observat un astfel de sistem cosmic. În revista Nature Astronomy , ei descriu sistemul situat în Calea Lactee, la doar aproximativ 150 ani lumină de Pământ.

Două pitice albe sunt pe cale să se ciocnească și să explodeze într-o supernova care, prevăd ei, vă deveni de zece ori mai strălucitoare decât Luna pe cerul nostrum.

Cercetătorii spun că, pentru moment, cele două pitice albe, a căror masă totală este de aproximativ 1,56 ori mai mare decât cea a Soarelui, gravitează în liniște într-o spirală una în jurul celeilalte pe o orbită care durează mai mult de 14 ore.

Cu toate acestea, ele sunt deja separate doar de o șaizecime din distanța Pământ-Soare. Și în timp, se vor trezi literalmente precipitate una spre cealaltă sub efectul masei lor, până când vor completa o orbită în doar 30 de secunde!

Avem motive să fim îngrijorați?

Noi personal, nu, asta nu se va întâmpla în viitorul apropiat, dar va fi spectaculos. Această explozie de supernovă va distruge întregul sistem. Energia lansată va fi de ordinul a un trilion de ori mai mare decât cea a celei mai puternice bombe nucleare construite vreodată de oameni.

Și pe cerul nostru, fenomenul va lua aspectul unui obiect de 200.000 de ori mai luminos decât Jupiter. Dar pentru asta va trebui să asteptam… 23 de miliarde de ani.

Citește și