• Dugongii sunt singurele mamifere ierbivore strict marine. Aceștia locuiesc în apele de coastă din 37 de țări tropicale și subtropicale, din Africa de Est până în Vanuatu și până în nordul insulelor din sud-vestul Japoniei.
  • Cu toate acestea, habitatele din apropierea țărmului locuite de dugoni se suprapun foarte mult cu zona de activitate a pescarilor și a altor utilizatori de resurse marine, ceea ce îi face vulnerabili la presiunile umane.
  • Specia este clasificată ca fiind vulnerabilă la nivel global de către IUCN [4] și ca animal protejat de gradul 1 la nivel național, din 1988, de către Consiliul de Stat chinez.

Dugongul este sau era o specie de mamifer acvatic din familia căruia fac parte și lamantinii. Pescuitul și lovirile navelor au provocat un declin rapid al speciei începând cu anii 1970, potrivit cercetărilor efectuate de Societatea Zoologică din Londra (ZSL) și de Academia Chineză de Științe, scrie Sky News.

Echipele au constatat că nu există nicio dovadă a prezenței lor în China din 2008. Cercetarea lor a declarat că ,,aceasta este prima dispariție funcțională a unui mamifer mare în apele de coastă ale Chinei„.

Mamiferul marin, a cărui dietă depinde în mare măsură de iarba de mare, a fost clasificat ca animal protejat de gradul 1 din 1998 de către Consiliul de Stat din China.

Recomandări

TRUMP AMENINȚĂ PANAMA
FRANȚA ȚINE DOLIU
EDITORIALUL LUI CRISTOIU
CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN GAZA
CE VEZI ÎN ITALIA
CÂNȚI, DECI EȘTI BINE

Raportul a precizat că habitatele lor marine au fost rapid degradate de către oameni și, deși eforturile de restaurare și recuperare reprezintă o prioritate cheie în China, acestea necesită ,,timp pe care dugongii s-ar putea să nu-l mai aibă„.

Dungongii încă mai există în alte părți ale lumii

Dugongii se găsesc în apele de coastă din Africa de Est până în Vanuatu și până în nordul Japoniei.

Ce putem să vă spunem despre dugongi este că erau blânzi și nu deranjau pe nimeni, doar mâncau alge. Se crede că aspectul lor a inspirat poveștile antice despre sirene.

Profesorul Samuel Turvey de la Institutul de Zoologie al ZSL, coautor al studiului, a declarat că dispariția probabilă a dugongilor din China reprezintă o pierdere devastatoare.

,,Absența lor nu numai că va avea un efect în lanț asupra funcției ecosistemului, dar servește și ca un semnal de alarmă – un memento care dă de gândit că extincțiile pot avea loc înainte de a fi dezvoltate acțiuni eficiente de conservare” , a spus el.

O echipă internațională de oameni de știință a realizat interviuri în 66 de comunități de pescari din patru provincii chineze de-a lungul regiunii de coastă din Marea Chinei de Sud.

Autorii au declarat că ar fi binevenit orice dovadă că dugongii ar putea exista încă în China.

Ei au recomandat ca statutul regional al speciei să fie reevaluat ca fiind în pericol critic de dispariție (posibil dispărut).