- La mai bine de 50 de ani de când a fost realizată, „Răsăritul Pământului” continuă să fie considerată una dintre cele mai emblematice fotografii de mediu realizate vreodată.
- În ajunul Crăciunului din 1968, echipajul misiunii Apollo 8 a surprins o priveliște spectaculoasă în timp ce orbita Luna: Pământul luminat apărând deasupra orizontului lunar sterp.
- Această fotografie este recunoscută pe scară largă ca fiind cea care a impulsionat mișcarea globală de mediu și a dus la crearea, în 1970, a Zilei Pământului.
În ajunul Crăciunului din 1968, echipajul misiunii Apollo 8 a surprins o priveliște spectaculoasă în timp ce orbita Luna: Pământul luminat apărând deasupra orizontului lunar sterp. La mai bine de 50 de ani de când a fost realizată, „Răsăritul Pământului” continuă să fie considerată una dintre cele mai emblematice fotografii de mediu realizate vreodată, scrie BBC.
Imaginea a fost numită „Earthrise”. A fost prima fotografie color a Pământului realizată din spațiu și a circulat rapid în întreaga lume. Această fotografie este recunoscută pe scară largă ca fiind cea care a impulsionat mișcarea globală de mediu și a dus la crearea, în 1970, a Zilei Pământului, un eveniment anual care promovează activismul și conștientizarea problemelor de mediu.
La sfârșitul anilor ’60, perspectivele și activismul în domeniul mediului înconjurător se răspândeau rapid în Statele Unite și în Europa. Grupurile de mediu Friends of the Earth și Greenpeace au fost fondate în 1969 și, respectiv, 1971. Guvernul SUA a înființat Agenția pentru Protecția Mediului în 1970.
La 18 luni după ce astronauții de pe Apollo 8 au filmat „Răsăritul Pământului”, 20 de milioane de oameni au ieșit pe străzile din SUA pentru a protesta împotriva distrugerii mediului înconjurător, cu ocazia primei Zile ale Pământului.
Datorită istoriei și mesajului său puternic, fotografia „Earthrise” continuă să impulsioneze conștientizarea problemelor de mediu.
Citește și: