• Vârful sudic al Americii și Insula Paștelui au putut vedea pe deplin fenomenul, care a început în Pacificul de Nord și s-a încheiat în Atlanticul de Sud.
  • Mai multe țări din America de Sud și insulele Pacificului au reușit să vadă eclipsa doar parțial.
  • Luna s-a aflat mai departe de Pământ decât de obicei în timpul acestei eclipse, cauza orbitei sale.
  • Poziția speciala a Lunii, mai mica în ochii noștri din cauza îndepărtării, a determinat o „eclipsă de soare cu inel de foc”.

Eclipsa de soare cu „cerc de foc” a luminat azi emisfera sudică.

Mai multe țări din America de Sud și Insulele Pacificului au putut să vadă Luna trecând prin fața Soarelui, formând un cerc de lumină mai spectaculos ca de obicei.

Unde și când a putut fi văzută eclipsa?

O parte a emisferei sudice a asistat la eclipsa inelară de soare miercuri, adică, ținând cont de decalajul orar, noaptea trecuta pentru noi. Din cauza poziționării, destul de puțină lume a putut vedea eclipsa totală.

Recomandări

IDF L-A UCIS PE MUSTAHA
CELINE ÎL IA PE RIDER
ISRAELUL VREA RIPOSTA
LASCONI NU A LUCRAT LA SRI
HIGH-END PERFUME
UK ACORDĂ SUVERANITATE

Vârful sudic al continentului și Insula Paștelui au avut privilegiul de a vedea pe deplin fenomenul, care a început în Pacificul de Nord și s-a încheiat în Atlanticul de Sud.

Cei 7000 de locuitori din Insula Paștelui, la 3.500 km de coasta chiliană, s-au aflat printre primii care au putut observa eclipsa inelară la amiaza locală, cu statuile „Moai” pe fundal.

Departe, de cealaltă parte a lanțului muntos al Anzilor, în Patagonia argentiniană, în Puerto Sân Julian, o mică stațiune de pe litoral, la 2.100 km de Buenos Aires, câteva sute de oameni acoperiți corespunzător au înfruntat frigul și vântul pentru a vedea la Luna ciugulind Soarele.

Mici telescoape, ochelari speciali sau măști de sudură, astronomii amatori, de multe ori localnici veniți cu familia, dar uneori pasionați sosiți de departe, s-au bucurat de fenomen la fel de mult ca și de atmosfera de la capătul continentului.

Dar mai multe țări din America de Sud și insulele Pacificului au reușit să-l observe parțial.

Dacă fenomenul de eclipsă a durat mai mult de trei ore potrivit NASA, dar eclipsa inelară perfectă într-o bandă restrânsă a durat doar câteva minute.

Care este cauza acestui „inel de foc” care dă specificitate eclipsei de azi?

O eclipsă de soare este interpunerea Lunii între Soare și Pământ. Dar de această dată „Luna s-a aflat puțin mai departe de Pământ decât de obicei, lucru care se întâmplă cam o dată pe lună din cauza orbitei sale.

Luna nu poate acoperi complet Soarele, de această dată mai puțin ca de obicei – căci este mai departe și deci mai mică în ochii noștri – de unde acest inel portocaliu, „un fel de inel de lumină care vine de la Soare”, mai puternic decât la eclipsele obișnuite. Înainte și după acest inel de foc, este vizibil un „soare în semilună”.

Potrivit Institutului Francez de Mecanică Cerească și Calculul Efemeridelor, eclipsa de azi este cea de-a 18-a eclipsă inelară de soare a secolului XXI și a doua eclipsă din 2024 după cea din aprilie care a fost vizibila în America de Nord.

Următoarea eclipsă de soare (aceasta parțială) va avea loc pe 29 martie 2025 și va fi vizibilă în principal din vestul Americii de Nord, Europa și nord-vestul Africii.

Citește și