• Un submarin al Marinei americane folosit în cel de-al Doilea Război Mondial a fost localizat în largul coastelor din nordul Japoniei cu ajutorul unor vehicule subacvatice telecomandate, după ce a dispărut în 1944.
  • Locul de odihnă al lui Albacore este acum tratat ca un loc de veci sub jurisdicția Consiliului Național pentru Protecția Patrimoniului, iar locația este protejată de Legea privind epavele abandonate.
  • Albacore avea un echipaj de 85 de persoane când a dispărut.

Submarinul USS Albacore al marinei americane, dispărut pe mare la 7 noiembrie 1944, a fost localizat în largul coastelor din nordul Japoniei. Nava a fost folosită în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, scufundând 10 ambarcațiuni inamice confirmate și dispărând în timpul celei de-a 11-a patrule de război, probabil după ce a lovit o mină. Albacore a obținut nouă stele de luptă și patru citații prezidențiale de unitate.

Pentru a localiza Albacore au fost folosite vehicule subacvatice acționate de la distanță, folosind înregistrări japoneze care documentau o explozie în largul Hokkaido în ziua în care nava a fost pierdută. În misiunea efectuată de Dr. Tamaki Ura de la Universitatea din Tokyo, nava autonomă a surprins pe video mai multe caracteristici cheie ale unui submarin din clasa Gato de la sfârșitul anului 1944.

Dr. Ura a furnizat imaginile către Sucursala de Arheologie Subacvatică (UAB) a Comandamentului de Istorie și Patrimoniu Naval al Marinei SUA, care a confirmat identitatea descoperirilor. Aceștia au declarat: „Indicii de modificări documentate făcute la Albacore înainte de ultima sa patrulare, cum ar fi prezența unei antene radar SJ și a unui catarg, un rând de găuri de aerisire de-a lungul părții superioare a suprastructurii și absența plăcilor de oțel de-a lungul marginii superioare a corpului navei, au permis UAB să confirme că descoperirea de la locul epavei este Albacore.”

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
AL TREILEA AUR PENTRU POPOVICI
MICROSOFT LANSEAZĂ A.I. REVOLUȚIONARĂ

Locul de odihnă al lui Albacore este acum tratat ca un loc de veci sub jurisdicția Consiliului Național pentru Protecția Patrimoniului, iar locația este protejată de Legea privind epavele abandonate.

Directorul Consiliului Național pentru Protecția Patrimoniului, Samuel J. Cox, SUA, a declarat: „Ca loc de odihnă finală pentru marinarii care și-au dat viața în apărarea națiunii noastre, îi mulțumim sincer și îi felicităm pe Dr. Ura și echipa sa pentru eforturile depuse în localizarea epavei Albacore. Prin munca lor asiduă și colaborarea continuă am putut confirma identitatea lui Albacore după ce a fost pierdut pe mare timp de peste 70 de ani”.

Cu privire la localizarea Albacore, Dr. Ura a declarat pentru NHK News din Japonia: „Cu ajutorul unui sonar de înaltă performanță care caută sub apă cu ajutorul undelor sonore, am descoperit ceea ce pare a fi o carcasă de aproximativ 50 de metri pe fundul mării. Pe data de 26, când am scufundat camera robotului subacvatic și am făcut o fotografie, am surprins o parte care pare a fi un pod și un pilon care arată ca un periscop.”

Albacore avea un echipaj de 85 de persoane când a dispărut și era probabil să fie poziționat pentru a prinde în ambuscadă orice navă maritimă care tranzitează strâmtoarea Tsugaru, între Hokkaido și Honshu. Se pare că i s-a ordonat să nu se apropie de strâmtoarea în sine, despre care Marina americană credea că ar putea fi minată.