• Arheologii suedezi din domeniul maritim au descoperit sora de mult pierdută a navei de război Vasa din secolul al XVII-lea.
  • Applet a fost lansată la apă în 1629 și a fost construită de aceiași constructori de nave ca și faimoasa Vasa.
  • Numită după unul dintre regii Suediei, nava de război Vasa a avut iniţial rolul de a fi un simbol al puterii militare suedeze.

O corabie „geamănă” a celebrei nave suedeze de război Vasa a fost descoperită de arheologii marini în largul coastelor oraşului suedez Vaxholm, situat la 30 de kilometri de Stockholm, au anunţat responsabilii de la Muzeul Epavelor Vrak, scrie The Guardian.

Denumită „Applet” , nava a fost construită în 1629 de acelaşi constructor naval care a fabricat şi Vasa, la un an după naufragiul emblematicei ambaracţiuni suedeze în timpul călătoriei sale inaugurale.

https://www.instagram.com/vrakmuseum/?utm_source=ig_embed&ig_rid=87ae352a-6188-4dd6-891c-62ed0591bc45

Recomandări

P.E. LUPTĂ CONTRA TRAFICULUI DE FIINȚE UMANE
PRAFUL SAHARIAN ACOPERĂ GRECIA
OPTIMUS VA FI UN ROBOT „SENSIBIL”
LE FACEM FAȚĂ?
CARE-I SOARTA PENTRU TESLA?
CE ALEGE ZUCKERBERG ÎN MODĂ
FOTO – The Guardian

Odată cu descoperirea lui Applet, putem să aducem o piesă centrală a puzzle-ului despre dezvoltarea construcţiei navale suedeze” , a declarat într-un comunicat unul dintre arheologii care au coordonat cercetările, Jim Hansson.

„Descoperirea ne va permite să înţelegem felul în care navele de război au evoluat, de la Vasa instabilă la gigantul capabil să navigheze şi să controleze Marea Baltică” , a precizat el, adăugând că flota suedeză a fost un factor decisiv pentru ca acest regat să se impună ca o mare putere a secolului al XVII-lea.

Potrivit muzeului menţionat, uriaşa epavă a fost văzută prima dată în decembrie 2021 într-o strâmtoare din largul localităţii Vaxholm.

Construcţia şi dimensiunea impresionantă ni se păreau extrem de familiare. Speranţa de a găsi una dintre navele similare cu Vasa s-a trezit atunci în noi” , a adăugat Jim Hansson.

Deşi părţi din flancurile ambarcaţiunii s-au prăbuşit pe fundul mării, coca ei s-a conservat până la puntea sa inferioară, dedicată artileriei. Elementele care s-au desprins din corpul navei au dezvăluit structuri de susţinere a tunurilor pe două niveluri.

Un studiu mai aprofundat al epavei, realizat în primăvara anului 2022, a dezvăluit detalii pe această navă care fuseseră până atunci văzute doar pe celebra Vasa.

Potrivit Muzeului Epavelor Vrak, detaliile tehnice, dimensiunile şi eşantioanele de lemn recoltate au confirmat că este într-adevăr vorba despre „Applet, geamăna navei Vasa” .

În 2019, acelaşi muzeu a anunţat descoperirea altor două nave de război în aceeaşi zonă.

În epocă, arheologii credeau că una dintre cele două nave descoperite ar fi putut să fie Applet, însă anchete suplimentare au arătat că acele ambarcaţiuni erau în realitate două nave de război de talie medie, care datau din 1648 şi se numeau Apollo, respectiv Maria.

Numită după unul dintre regii Suediei, nava de război Vasa a avut iniţial rolul de a fi un simbol al puterii militare suedeze.