• Experții au trasat planurile de evacuare în cazul în care va avea loc o nouă erupție uriașă la Muntele Vezuviu.
  • Unele studii sugerează că următoarea erupție ar putea avea loc peste sute de ani, dar vulcanii pot fi imprevizibili.
  • Oamenii de știință au cartografiat ceea ce ei cred că ar putea fi o zonă de excludere mortală în cazul în care unul dintre cei mai faimoși vulcani din lume, Muntele Vezuviu, va erupe din nou.

Experții au trasat planurile de evacuare în cazul în care va avea loc o nouă erupție uriașă la Muntele Vezuviu.

Unele studii sugerează că următoarea erupție ar putea avea loc peste sute de ani, dar vulcanii pot fi imprevizibili.

Oamenii de știință au cartografiat ceea ce ei cred că ar putea fi o zonă de excludere mortală în cazul în care unul dintre cei mai faimoși vulcani din lume, Muntele Vezuviu, va erupe din nou.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Vezuviul se află în apropierea orașului Napoli, care are o populație estimată la puțin peste trei milioane de locuitori. O erupție majoră ar putea provoca panică generalizată și o evacuare în masă, potrivit experților.

Au fost realizate mai multe studii și simulări, inclusiv una din 2007, care sugerează că peste 300.000 de persoane ar putea fi ucise dacă nu sunt evacuate la timp, scrie Independent.co.uk

Există și o veste bună, simularea a sugerat, de asemenea, că alte 200.000 de persoane care locuiesc în așa-numita „zonă roșie” o zonă cu risc ridicat ar putea avea mai mult timp pentru a scăpa datorat geografiei împrejurimilor.

Cei care locuiesc în zonele de nord-nord-vest ale zonei roșii ar putea fi protejați pentru scurt timp de marele munte Somma, înalt de 1.100 de metri.

Cercetătorul Institutului Național de Geofizică și Vulcanologie, Augusto Neri, a declarat pentru Reuters: „Pentru prima dată, am văzut că aceste scurgeri ar putea fi deviate substanțial”.

Expertul a spus că muntele ar putea ajuta ca o diversiune naturală, dar o erupție mare nu ar putea să rețină pentru mult timp scurgerile mortale de cenușă.

Neri a adăugat: „Se pare că Muntele Somma acționează ca o barieră eficientă. Dar acest lucru nu înseamnă că sunt în siguranță.

„Am transmis deja autorităților de protecție civilă aceste rezultate. Acestea vor lua în considerare unele dintre rezultatele acestei simulări la revizuirea planului lor de urgență.

În 2015, experții au recomandat ca zona de risc ridicat să fie extinsă la 672.000 de locuitori dintr-un total de 25 de orașe. Se crede că nu toată zona înconjurătoare din jurul Vezuviului ar fi neapărat în pericol, deoarece se așteaptă ca scurgerile să meargă într-o singură direcție.

Un proiect al planurilor din 2016 a sugerat că ar putea fi nevoie de un total de 72 de ore pentru o evacuare completă, oferind oamenilor doar 12 ore pentru a-și strânge lucrurile vitale, înainte de a fi nevoie de 48 de ore pentru a muta pe toată lumea afară. Alte 12 ore sunt considerate un interval de siguranță.