• Se vorbesțe de conștientizare peste tot.
  • Cercetările sugerează că mindfulnessul reduce anxietatea, scăde și stresul, ajută oamenii să doarmă și să se autocontroleze.
  • Dacă afirmațiile despre mindfulness sunt umflate este „o discuție în curs”.

Se vorbesțe de conștientizare peste tot. Există mâncare și băutură conștientă, antrenament conștient și sex conștient, programe de respirație atentă, toate pentru a oferi oamenilor un avantaj.

Cercetările sugerează că mindfulnessul (conștientizarea) reduce anxietatea, scăde și stresul, ajută oamenii să doarmă și să se autocontroleze.

În 2011, un studiu de la Harvard a sugerat că opt săptămâni de reducere a stresului bazată pe mindfulness (MBSR) au crescut grosimea corticală a hipocampului, care este legată de învățare și memorie, și au scăzut dimensiunea amigdalei, care este legate de frică, anxietate și stres.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

Totuși, acel studiu și studiile ulterioare au fost mici și, de obicei, nu aveau controale.

Așadar, pentru noul studiu, cel mai mare de acest gen până în prezent, cercetătorii de la Universitatea din Wisconsin și-au propus să abordeze aceste limitări încercând să reproducă descoperirile și „să furnizeze dovezi ale neuroplasticității structurale”.

Conștientizarea nu ne afectează creierul, dar contează?

Au luat 218 participanți și i-au împărțit în trei grupuri: primul a fost instruit în conștientizare; cel de-al doilea, grupul de control activ, a făcut sesiuni de exerciții fizice, terapie prin muzică și educație nutrițională, potrivite în timp; al treilea grup nu a făcut nimic.

Opt săptămâni mai târziu, scanările creierului nu au găsit nicio dovadă de schimbare în creierul niciunuia dintre participanți, inclusiv în grupul de conștientizare.

Deși este un studiu important, rezultatele au fost la persoane sănătoase, nu la cei cu tulburări de anxietate. De asemenea, a căutat diferențe în țesutul cerebral, nu în conectivitatea fizică sau funcțională, explică Dr. Nicholas Van Dam, directorul Centrului de Studii Contemplative de la Universitatea din Melbourne.

Este important de reținut că se uitau doar la schimbările creierului”, adaugă dr. Carolyn Ee, medic generalist și cercetător cu sediul la Institutul de Cercetare în Sănătate NICM de la Universitatea Western Sydney și la centrul de cancer Chris O’Brien Lifehouse. „Nu se uitau dacă atenția îți îmbunătățește starea de spirit sau îți îmbunătățește anxietatea.”

Dacă afirmațiile despre mindfulness sunt umflate este „o discuție în curs”, spune Crolyn Ee. „Știm că da contribuie la îmbunătățirea sănătății mintale, dar trebuie să aplicăm metode riguroase pentru a o evalua.”

Doza și durata pot face, de asemenea, diferența

Este posibil ca schimbările la nivel neuronal să devină evidente mai târziu, odată cu antrenamentele regulate de conștientizare”, spune Ed O’Connor, de la școala de sănătate și performanță umană a Universității din Australia de Sud, ale cărui cercetări explorează modul în care conștientizarea ar putea ajuta sportivii să gestioneze stresul.

Din păcate, nu știm exact ce frecvență este necesară pentru a obține beneficii”, spune Van Dam. Programele structurate precum MBSR, care a fost creat în 1979 de profesorul emerit american de medicină Jon Kabat-Zinn și care însumează aproximativ 45 de ore pe parcursul a opt săptămâni, pot fi eficiente. Dar munca lui Van Dam sugerează că beneficiile pot dura sute de ore atunci când practicarea este autodirijată.

Când vedem efecte, acestea pot varia în funcție de indivizi și nu sunt întotdeauna pozitive. Oricine are o boală mintală ar trebui să fie evaluat de un medic înainte de a întreprinde un program de conștientizare, avertizează Van Dam.

Chiar și în rândul persoanelor sănătoase, noi cercetări au descoperit că tocmai pentru că atenția calmează emoțiile negative, ne poate face să ne simțim mai puțin vinovați și mai puțin probabil să ne cerem scuze atunci când am făcut ceva greșit.

Acest lucru se datorează faptului că, deși poate fi supraevaluat când vine vorba de modificări structurale ale creierului, are un efect asupra noastră. Renunțarea la judecata experiențelor noastre și la a fi mai atenți aici și acum poate ajuta la ameliorarea anxietății, depresiei, precum și a durerii cronice.

„Hip-ul, avântul, în jurul schimbării creierului este adesea folosit ca instrument de marketing, dar mulți oameni caută adesea schimbări în comportament, cum ar fi reducerea stresului, o mai bună reglare a emoțiilor sau reducerea stresului psihologic”, spune Van Dam.