• Anul acesta va fi o perioadă excelentă pentru observarea planetelor, cinci dintre ele urmând să fie vizibile pe cer la sfârșitul lunii martie, într-un spectacol rar.
  • Jupiter, Mercur, Venus, Uranus și Marte se vor aduna începând cu 28 martie.
  • Deși 28 martie este cea mai bună zi pentru a observa marea aliniere planetară, spectacolul va fi vizibil și cu câteva zile înainte și după această dată.

Anul acesta va fi o perioadă excelentă pentru observarea planetelor, cinci dintre ele urmând să fie vizibile pe cer la sfârșitul lunii martie, într-un spectacol rar.

Jupiter, Mercur, Venus, Uranus și Marte se vor aduna începând cu 28 martie într-un sector apropiat de cer (50 de grade) pe care observatorii de stele ar trebui să fie atenți seara. Potrivit aplicației Star Walk, de la apusul soarelui, cele două obiecte strălucitoare” Jupiter (magnitudine -2,1) și Mercur (magnitudine -1,3) vor putea fi văzute aproape de orizont, în constelația Pești.

Mai sus, în constelația Berbecului, este locul unde se va afla Venus, cu o magnitudine de -4,0, în timp ce un binoclu puternic este recomandat dacă doriți să îl zăriți pe Uranus, cu o magnitudine de 5,8, în apropierea lui Venus.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA

Mai sus pe cer se va afla Marte, în apropierea Lunii de la primul sfert, în constelația Gemeni.

Deși 28 martie este cea mai bună zi pentru a observa marea aliniere planetară, spectacolul va fi vizibil și cu câteva zile înainte și după această dată.

Desigur, priveliștea acestui spectacol depinde de locul în care te afli, după cum a discutat cu Fox 35 Rick Fienberg, editor senior colaborator la Sky & Telescope și consilier senior al Societății Astronomice Americane.

Uranus va fi cel mai dificil de văzut fără a folosi un echipament solid. Aceasta nu este singura aliniere planetară care va avea loc în 2023, mai multe fiind prevăzute în lunile următoare – cu mici alinieri de seară (patru planete) pe 11, 24 aprilie și 29 mai, cu o mare aliniere de dimineață pe 17 iunie, potrivit Star Walk.