• Inteligența artificială a fost folosită pentru a identifica un grup de geoglife din seria „Liniile Nazca” .
  • Colecția de sculpturi antice colosale înfățișează o pereche de picioare cu o dimensiune de 78 de metri, un pește de 19 metri și o pasăre de 17 metri.
  • Liniile Nazca sunt un grup de geoglife din deșertul Sechura, create între anii 500 î.Hr. și 500 d.Hr.

Inteligența artificială a fost folosită pentru a identifica un grup nou de geoglife numite „Liniile Nazca”, care au fost sculptate în deșerturile din sudul Peru, cu mii de ani în urmă, scrie IFLscience.

Noua cercetare provine de la o echipă de la IBM Japonia și de la Universitatea Yamagata, care a folosit inteligența artificială pentru a parcurge o serie mare de fotografii aeriene care surprind părți din Deșertul Sechura, localizat în Peru, țară cunoscută pentru operele de artă antice gravate în peisaj.

Folosind această tehnică, cercetătorii susțin că pot explora potențiale geoglife de aproximativ 21 de ori mai repede decât cu ochiul liber.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA
Sursă: Newser

Ce metoda s-a folosit

„Deep learning” este o metodă de învățare automată care construiește și antrenează rețele neuronale, care sunt inspirate de interconectarea celulelor nervoase din creier, pentru a permite computerelor să învețe detalii din cantități mari de date și să facă ulterior predicții sau să ia decizii.

„Aceste rezultate demonstrează performanțe ridicate în sarcini precum recunoașterea imaginilor, procesarea vorbirii și procesarea limbajului natural” , se explică într-o declarație a Universității Yamagata.

Liniile Nazca sunt un grup de geoglife din deșertul Nazca, create între anii 500 î.Hr. și 500 d.Hr. Sute dintre aceste sculpturi misterioase au fost descoperite în ultimul secol.

Formele sunt comune în Liniile Nazca, de obicei animale, deseori pești, păsări, insecte, șopârle, câini, pisici, maimuțe, dar și plante cum ar fi copaci și flori.

Unele imagini sunt mai supranaturale, inclusiv monștri umanoizi cu două fețe și șerpi giganți cu două capete.

Citește și: