- Niciun animal nu a fost ucis în realizarea chiftelei de mamut.
- Cercetătorii vor ca oamenii să vorbească despre carnea cultivată, numind-o o alternativă mai durabilă pentru carnea adevărată.
- Mioglobina este responsabilă pentru aromă, culoare și gust.
O chiftea gigantică realizată din carne cultivată cu ajutorul ADN-ului unui mamut lânos dispărut a fost prezentată marți la Nemo, un muzeu de știință din Olanda, anunță Reuters. Aceasta a fost creată de compania australiană de carne cultivată Vow, care – promițând că nu este o glumă de 1 aprilie – a declarat că dorește să facă oamenii să vorbească despre carnea cultivată, numind-o o alternativă mai durabilă pentru carnea adevărată.
„Am vrut să creăm ceva care să fie total diferit de tot ceea ce se poate obține acum”, a declarat fondatorul Vow, Tim Noakesmith, pentru Reuters, adăugând că un motiv în plus pentru alegerea mamutului este faptul că oamenii de știință cred că dispariția animalului a fost cauzată de schimbările climatice.
Chifteaua a fost făcută din celule de oaie inserate cu o genă singulară a mamutului numită mioglobină. „Când vine vorba de carne, mioglobina este responsabilă pentru aromă, culoare și gust”, a explicat James Ryall, Chief Scientific Officer al Vow. Din cauză că secvența ADN a mamutului obținută de Vow avea câteva lacune, a fost introdus ADN de elefant african pentru a o completa.
„La fel cum se face în filmul Jurassic Park”, a spus Ryall, subliniind că cea mai mare diferență este că nu au creat animale reale. În timp ce crearea de carne înseamnă de obicei folosirea sângelui unui vițel mort, Vow a folosit o alternativă, ceea ce înseamnă că niciun animal nu a fost ucis în realizarea chiftelei de mamut. Carnea, care are aromă de carne de crocodil, nu este în prezent destinată consumului.
„Proteina sa este literalmente veche de 4.000 de ani. Nu am mai văzut-o de foarte mult timp. Asta înseamnă că vrem să o supunem unor teste riguroase, lucru pe care l-am face cu orice produs pe care îl introducem pe piață”, a declarat Noakesmith.
Citește și: