• Activitatea vulcanică a crescut în apropiere de Iwo Jima și erupții submarine similare au avut loc în ultimii ani.
  • Yuji Usui, analist în cadrul diviziei vulcanice a Agenției Meteorologice Japoneze, spune că insula ar putea să nu reziste foarte mult timp.
  • Vulcanii submarini și activitățile seismice au format noi insule în trecut.

Un vulcan submarin a erupt în largul Japoniei în urmă cu trei săptămâni, oferind o priveliște rară a nașterii unei noi insule minuscule, dar experții spun că s-ar putea să nu dureze prea mult.

Vulcanul submarin, situat la aproximativ 1 kilometru în largul coastei sudice a insulei Iwo Jima, pe care Japonia o numește Ioto, și-a început ultima serie de erupții pe 21 octombrie, scrie AP.

În decurs de 10 zile, cenușa vulcanică și rocile s-au strâns pe fundul mării de mică adâncime, vârful său ridicându-se deasupra suprafeței mării. La începutul lunii noiembrie, au creat o nouă insulă cu un diametru de aproximativ 100 de metri și o înălțime de 20 de metri deasupra mării, potrivit lui Yuji Usui, analist în cadrul diviziei vulcanice a Agenției Meteorologice Japoneze.

Recomandări

ÎN CE INVESTEȘTE BIDEN BANII
STEVE BUSCEMI A FOST ATACAT PE STRADĂ
CÎRSTEA A FOST ELIMINATĂ LA ROMA
CIOLACU VREA PARC TEMATIC URIAȘ
6.000 DE OAMENI SUNT EVACUAȚI DIN HARKOV
NE LUĂM ANGAJAȚII DIN AFARĂ

Activitatea vulcanică a crescut în apropiere de Iwo Jima și erupții submarine similare au avut loc în ultimii ani, dar formarea unei noi insule este o evoluție semnificativă, a declarat Usui.

Activitatea vulcanică de la fața locului s-a diminuat de atunci, iar insula nou formată s-a micșorat oarecum, deoarece formațiunea sa „sfărâmicioasă” este ușor de îndepărtat de valuri, a declarat Usui.

El a precizat că experții analizează în continuare dezvoltarea, inclusiv detaliile depozitelor. Noua insulă ar putea supraviețui mai mult timp dacă este făcută din lavă sau din ceva mai durabil decât rocile vulcanice, cum ar fi piatra ponce.

„Trebuie doar să vedem dezvoltarea”, a spus el. „Dar este posibil ca insula să nu reziste foarte mult timp”.

Vulcanii submarini și activitățile seismice au format noi insule în trecut.

Citește și