• Molecula numită cationul de metil sau CH3+, este un compus de carbon, care este important pentru formarea vieții.
  • Nebuloasa Orion este faimoasă pentru frumusețea sa, dar și pentru descoperirile științifice care apar constant.
  • Telescopul James Webb a studiat o parte a nebuloasei cu ajutorul instrumentelor sale NIRCam și MIRI.

Telescopul spațial James Webb a detectat o moleculă importantă într-un disc de resturi din nebuloasă Orion care formează o planetă, este vorba despre molecula CH3+, care nu a mai fost niciodată observată în spațiu, scrie Digital Trends.

Telescopul James Webb a ajutat la studierea unei parti a nebuloasei cu ajutorul instrumentelor sale NIRCam și MIRI, observând o zonă în care se nasc stele tinere strălucitoare și care emit radiații ionizante care fac ca praful și gazele din apropiere să strălucească frumos.

Sursă: Nasa

Ce a mai descoperit telescopul spațial

Această moleculă specifică este o parte esențială a chimiei organice, deoarece ajută la formarea altor molecule pe bază de carbon. Ea a fost identificată într-un disc de formare a unei planete în jurul unei mici stele pitice roșii, numită d203-506, situată la 1350 de ani lumină distanță.

Recomandări

FERRARI LANSEAZĂ UN NOU BOLID
SCHOLZ RĂMÂNE FĂRĂ NEMȚI
CE SEMNIFICĂ VINEREA MARE
CUM TE FEREȘTI DE FAKE NEWS
DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA

Cercetătorii au descoperit că discurile din apropiere aveau mai multă apă în timp ce discul d203-506, care a fost afectat de radiații nu avea apă. „Acest lucru arată în mod clar că radiațiile ultraviolete pot schimba complet chimia unui disc proto-planetar”, a declarat autorul Olivier Berne de la Universitatea din Toulouse.

Una dintre teorii este că energia din radiații ajută molecula să se formeze. Oliver Berne a adăugat: „De fapt, ar putea juca un rol critic în primele etape chimice ale originii vieții, ajutând la producerea de CH3+, un lucru care poate că a fost subestimat anterior”.

Citește și: