• Astronomii au creat un atlas în infraroșu de cinci pepiniere stelare, combinând peste un milion de imagini realizate de telescopul VISTA. 
  • Aceste mozaicuri dezvăluie stele tinere în devenire, încorporate în nori groși de praf.
  • Observațiile îi vor ajuta pe cercetători să înțeleagă mai bine cum se nasc stelele.

Astronomii au creat un vast atlas în infraroșu de cinci pepiniere stelare, combinând peste un milion de imagini realizate de telescopul VISTA. Aceste mozaicuri dezvăluie stele tinere în devenire, încorporate în nori groși de praf, scrie AP.

Datorită acestor observații, oamenii de știință au acum un instrument unic cu care să descifreze puzzle-ul complex al nașterii stelare.

Montajul, publicat joi, 11 mai, de European Southern Observatory (ESO), dezvăluie cinci vaste pepiniere stelare aflate la mai puțin de 1.500 de ani lumină distanță. Un an-lumină îjnseamnă 9,7 trilioane de kilometri.

Recomandări

EMANUEL PÂRVU AJUNGE LA CANNES
S-A RUPT COALIȚIA LA BUCUREȘTI
CUM ÎȚI PĂSTREZI CALMUL LA INTERVIU?
CE MĂNÂNC AZI?
PRINȚUL LOUIS A ÎMPLINIT ȘASE ANI
9/10 ANGAJAȚI SE CRED EXPERȚI IT

Pentru a crea atlasul, astronomii au combinat mai mult de 1 milion de imagini realizate de-a lungul a cinci ani de telescopul VISTA (Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy) al ESO (Santiago de Chile).

FOTO – AP

Telescopul a detectat prin norii de praf așa-numitele stele-bebeluș. Observațiile, efectuate între 2017 și 2022, îi vor ajuta pe cercetători să înțeleagă mai bine cum se nasc stelele a explicat Stefan Meingast, astronom la Universitatea din Viena din Austria și autor principal al studiului publicat de ,,Astronomy & Astrophysics” .

,,În aceste imagini putem detecta chiar și cele mai slabe surse de lumină, cum ar fi stelele mult mai puțin masive decât Soarele, dezvăluind obiecte pe care nimeni nu le-a văzut până acum. Acest lucru ne va permite să înțelegem procesele care transformă gazul și praful în stele.” , a declarat Stefan Meingast.

Cercetarea completează observațiile realizate de sonda Gaia a Agenției Spațiale Europene, care orbitează la aproape 1,5 milioane de kilometri distanță.

Citește și

FOTO. Cât costă să iei cina în stratosferă. Mâncarea va fi gătită de un bucătar cu stele Michelin

FOTO. Cine urcă pe scena UNTOLD 2023? Bebe Rexha vine la Cluj-Napoca, împreună cu alți artiști de top

FOTO. Patru surori construiesc primul sat în stil „hobbit” din sudul Europei în care poți trăi și tu