• Un implant cerebral de „citire a gândurilor” i-a permis unui american să comunice din nou, după ce un accident vascular cerebral devastator i-a răpit capacitatea de a vorbi.
  • Dispozitivul funcționează prin captarea semnalelor electrice trimise de creier către tractul vocal atunci când pacientul încearcă să rostească cuvinte codificate.
  • Pacientul în vârstă de 36 de ani, cunoscut doar sub numele de Pancho, este primul care a testat acest dispozitiv.

Un implant cerebral de „citire a gândurilor” i-a permis unui american să comunice din nou, după ce un accident vascular cerebral devastator i-a răpit capacitatea de a vorbi. Dispozitivul funcționează prin captarea semnalelor electrice trimise de creier către tractul vocal atunci când pacientul încearcă să rostească cuvinte codificate.

Un computer traduce apoi aceste semnale în litere, permițând proiectarea pe un ecran a cuvintelor și apoi a propozițiilor – la o viteză de aproximativ șapte cuvinte pe minut. Pacientul în vârstă de 36 de ani, cunoscut doar sub numele de Pancho, este primul care a testat acest dispozitiv, despre care producătorii săi speră că va putea fi implementat pe scară mai largă în decurs de un deceniu.

Oamenii de știință de la Universitatea din California, San Francisco, spun că acesta ar putea fi folosit pentru persoanele cu o serie de alte afecțiuni care afectează vorbirea, inclusiv paralizia cerebrală. Pancho a fost paralizat de la gât în jos la vârsta de 20 de ani, în urma unui accident vascular cerebral pontin, un tip de accident care poate provoca sindromul locked-in – în care oamenii sunt capabili doar să își miște ochii.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Se spune că este încântat de dispozitiv și l-a folosit pentru a le spune cercetătorilor că urăște mâncarea din spital. Dispozitivul – care conține 128 de senzori – a fost implantat pe suprafața creierului, sub craniu. Pentru a-l utiliza, pacientul încearcă să rostească cuvinte codate din alfabetul fonetic NATO, cum ar fi Alpha, Bravo, Charlie și Delta. Pentru a rosti cuvântul pisică, de exemplu, pacientul ar trebui să încerce să rostească cuvintele Charlie-Alfa-Tango (CAT).

Un computer analizează apoi aceste semnale și le traduce în litera specifică pe care o reprezintă. Oamenii de știință au constatat că traducerea fiecărei litere durează în medie aproximativ două secunde. Acest lucru echivalează cu aproximativ 29 de caractere pe minut, sau șapte cuvinte. Este nevoie de aproximativ 30 de secunde pentru a rosti” propoziții precum „ce mai faci astăzi?” sau de aproximativ 10 secunde pentru a scrie „bună ziua”.


În total, pacientul a pronunțat cu ajutorul dispozitivului 1.000 de cuvinte, adică 85% din cele utilizate în limba engleză vorbită în fiecare zi. Oamenii de știință au spus că acest lucru ar putea fi extins la 9.000 de cuvinte, scrie Daily Mail.

Computerul a greșit aproximativ una din 16 litere. Sean Metzger, un neurochirurg implicat în studiu, a declarat că pacientului „i-a plăcut foarte mult să folosească acest dispozitiv, deoarece poate comunica rapid și ușor cu noi. Am reușit să aflu multe despre el”, a adăugat acesta, și a precizat că pacientului „chiar nu-i plăcea mâncarea din locul în care locuiește”.

Dr. Patrick Degenaar, un expert în neuroproteomică de la Universitatea Newcastle, care nu a fost implicat în studiu, a calificat rezultatele drept „ impresionante”. Pacientul este încă capabil să rostească mormăieli și gemete, dar nu este capabil să rostească cuvinte complete. Anterior, acesta comunica cu ajutorul unui arătător atașat la vârful unei șepci de baseball pentru a tasta cuvinte pe un ecran. Electrodul a fost implantat în creierul său în 2019, oamenii de știință antrenându-l apoi să traducă diferite unde cerebrale în litere specifice.

Cu un deceniu și jumătate în urmă suferise un accident vascular cerebral pontin, în care un cheag de sânge întrerupe fluxul sanguin în regiunea pons a trunchiului cerebral. Acest accident vascular cerebral rar poate fi mortal sau poate lăsa pacienții cu paralizie, deși simptomele exacte variază în funcție de localizarea accidentului vascular cerebral.

Estimările sugerează că aproape 5 milioane de americani trăiesc cu o anumită formă de paralizie, în timp ce 700.000 suferă de paralizie cerebrală. Studiul a fost publicat în revista Nature Communications.