- ASTRON acuză că noua generație Starlink are emisii de 32 de ori mai puternice.
- Sateliții Starlink ar interfera cu telescopurile radio ale astronomilor.
- Starlink a lansat 1000 de sateliți în 2024 și are, în total, 6.402 sateliți pe orbită.
Elon, ne-ai blocat vederea! Este mesajul transmis de Institutul ASTRON din Olanda cu privire la sateliții Starlink. „De fiecare dată când lansează sateliți, vedem din ce în ce mai puțin din cer” se plâng astronomii.
De vină sunt emisiile noii generații de sateliți Starlink, de 32 de ori mai puternice decât de la prima generație. ASTRON spune că aceste emisii „orbesc” telescopurile radio și pun în pericol cercetările astronomice. Iar situația devine din ce în ce mai gravă: doar anul acesta au fost lansați peste 1.000 de sateliți Starlink noi. Iar numărul total a ajuns la 6.402 sateliți aflați la 550 de kilometri deasupra pământului. OneWeb, principalul competitor, are sub 1.000 de sateliți. Însă Amazon vrea și ea să intre în competiție și plănuiește să lanseze peste 3 mii de sateliți în următorii ani.
Numărul mare de sateliți nu reprezintă singura problemă din Spațiu, în apropiere de Terra.
Conform celui mai recent raport al agenției spațiale europene, există peste 26.000 de obiecte în apropiere de Pământ care reprezintă „gunoi spațial”. Acesta pune în pericol viitoarele misiuni în Spațiu. Pot cauza accidente în cazul în care lovesc o rachetă lansată. Raportul ESA avertizează că trebuie implementate reguli stricte, altfel orbita joasă a Pământului va deveni imposibil de parcurs în siguranță. Totuși, ESA lucrează cu diferite companii pentru a curăța orbita Pământului de gunoi spațial, însă numărul mare de sateliți pune în pericol acest efort. Mai ales că aceștia se pot defecta tocmai din cauza coliziunilor cu resturile din Spațiu și să devină la rândul lor un pericol.