• China a lansat primul lot de 18 sateliți pentru constelația Qianfan, un proiect care își propune să concureze cu Starlink prin furnizarea de internet în bandă largă din spațiu.
  • Constelația Qianfan, susținută de guvern, vizează lansarea a peste 14.000 de sateliți până în 2030, cu scopul de a acoperi majoritatea zonelor populate ale lumii.
  • Lansarea face parte din strategia Chinei de a deveni un lider în tehnologiile spațiale, inclusiv prin dezvoltarea capacităților de lansare și producție de sateliți.

China a făcut un pas important în încercarea sa de a crea un rival pentru Starlink de la SpaceX, lansând săptămâna aceasta primul din ceea ce speră să fie o constelație de 14.000 de sateliți care să transmită acoperire de internet în bandă largă din spațiu, scrie CNN.

Optsprezece sateliți au fost lansați marți pe orbita joasă a Pământului (LEO) în cadrul lansării inaugurale a constelației Qianfan, sau Spacesail, susținută de guvern, a raportat mass-media de stat.

Constelația – salutată în presa internă drept răspunsul Chinei la Starlink al companiei americane SpaceX – își propune să se alăture unui număr mic de proiecte spațiale planificate sau operaționale la scară largă ale furnizorilor din diferite țări care oferă servicii de internet în bandă largă prin satelit.

Recomandări

HARRIS VS. TRUMP
CINE A CÂȘTIGAT DEZBATEREA?
TRUMP CONTRA HARRIS
GATES E ÎNCĂ TÂNĂR LA 68
MUSK FACE O NOUĂ RACHETĂ
UNDE SCHIEZI LA IARNĂ?

În fruntea acestui grup se află Starlink, care are mai mult de 6 000 de sateliți pe orbită și are ambiția de a se extinde până la 42 000. Având în vedere avansul său și capacitățile avansate de lansare, se preconizează că va rămâne jucătorul dominant în anii următori.

În timp ce majoritatea persoanelor care accesează internetul o fac prin cabluri și alte infrastructuri terestre, conexiunea la internet prin satelit a devenit un serviciu important pentru zonele rurale, cu resurse insuficiente și afectate de dezastre. De asemenea, este considerată esențială pentru extinderea tehnologiilor precum mașinile autonome și alte dispozitive conectate la internet – industrii pe care China dorește să le conducă.

Qianfan, cunoscut și sub numele de G60 Starlink, se numără printre cele trei mega-constelații chineze planificate, care ar putea face ca firmele din țară să lanseze aproape 40 000 de sateliți pe orbita joasă a Pământului (definită ca fiind la cel mult 1 200 de mile deasupra planetei) în următorii ani. Așa-numitele mega-constelații se referă la rețele de sute sau mii de sateliți care orbitează.

Lansarea are loc în timp ce China își intensifică sectorul spațial comercial, ca parte a încercării mai ample a Beijingului de a-și consolida poziția de putere dominantă în spațiul cosmic. Țara a făcut deja pași uriași în ambițiosul său program spațial național, care își propune să trimită astronauți pe Lună până în 2030, lansând în același timp sateliți cu legături militare pentru navigație, comunicații și supraveghere.

Controlul constelațiilor de sateliți LEO de bandă largă ar putea fi un avantaj pentru China, spun experții, permițând întreprinderilor sale să ofere servicii pe plan intern și în întreaga lume – consolidând în același timp influența diplomatică a Beijingului, controlul asupra fluxului de date și securitatea națională.

Lansarea Qianfan, care este gestionată de Shanghai Spacecom Satellite Technology (SSST), susținută de guvernul din Shanghai, va fi, de asemenea, un test al capacității Chinei de a produce și lansa sateliți la scară largă și într-un termen scurt.

Constelația urmează să crească la peste 600 de sateliți până la sfârșitul anului 2025, cu planuri de a ajunge la peste 14 000 de sateliți care să furnizeze internet în bandă largă la nivel mondial până în 2030, potrivit televiziunii de stat CCTV.

Acest număr ar fi „suficient pentru a oferi acoperire pentru majoritatea centrelor de populație umană”, a declarat Zhu Xiaochen, director adjunct al proiectului, pentru CCTV.

Incursiunea Chinei în mega-constelațiile de bandă largă vine în contextul în care guvernele și companiile din întreaga lume au din ce în ce mai mult în vedere sateliții pentru orice, de la comunicații la operațiuni militare.

Războiul din Ucraina, unde accesul la Starlink a reprezentat un avantaj esențial pentru armata ucraineană, a adus, de asemenea, sateliții LEO în bandă largă în centrul atenției pentru implicațiile sale în materie de securitate.

Cercetătorii chinezi au exprimat în mai multe rânduri preocupări legate de securitatea națională cu privire la constelația condusă de SpaceX – inclusiv un cercetător militar care a declarat în ianuarie că aceasta are potențialul de a sprijini „forțele terestre” ale SUA și capacitatea de atac în „conflicte regionale”.

În timp ce lansarea Qianfan face parte din eforturile mai ample ale Beijingului de a spori capacitățile spațiale și aplicațiile comerciale, lansarea sa arată, de asemenea, că China „recunoaște potențialul de dublă utilizare al acestor capacități din punctul de vedere al superiorității informaționale sau al controlului fluxului de date”, a declarat Tomas Hrozensky, cercetător principal la think tank-ul non-profit European Space Policy Institute din Viena.

Constelații precum Qianfan, odată operaționale, ar putea aduce, de asemenea, beneficii diplomatice pentru Beijing, spun experții. De exemplu, China ar putea oferi acces la serviciile sale de internet și comunicații ca parte a înțelegerilor cu guvernele din cadrul Inițiativei Belt and Road, o schemă globală de infrastructură văzută ca un vehicul prin care China își construiește influența în străinătate.

Rolul companiilor chineze în telecomunicațiile globale a fost un subiect controversat în ultimii ani, guvernul SUA trăgând un semnal de alarmă cu privire la presupusele riscuri de securitate pentru țările care utilizează infrastructura și echipamentele chineze la sol.

Unii experți avertizează cu privire la preocupări similare în cazul în care țările încep să se conecteze la internet prin intermediul sateliților chinezi.

„Pe măsură ce China începe să implementeze G60 și alte constelații de bandă largă LEO planificate, vom vedea cum își extinde modelul de telecomunicații în spațiu – un model bazat pe supravegherea și cenzurarea fluxului de informații”, a declarat Kari Bingen, director al Proiectului de securitate aerospațială din cadrul Centrului pentru studii strategice și internaționale (CSIS) din Washington.

Lansarea constelației Qianfan are loc în timp ce liderii de vârf ai Chinei au semnalat că dezvoltarea sectorului spațial comercial – inclusiv sateliții, capacitățile de lansare și producția de tehnologie – reprezintă o prioritate economică.

Cei 18 sateliți trimiși pe orbită în această săptămână par să plaseze Qianfan înaintea altor două constelații de comunicații chineze planificate în LEO. Proiectul de constelație Guowang al companiei de stat China Satellite Network Group vizează aproape 13 000 de sateliți, iar proiectul Honghu-3 al companiei spațiale private Landspace are în vedere 10 000 de sateliți, conform informațiilor publicate în mass-media de stat.

Planurile pentru proiectul Qianfan au fost anunțate în 2021, ca parte a unui program de inovare tehnologică sprijinit de stat în delta prosperă a râului Yangtze din China. Compania sa de operare, SSST, sprijinită de guvernul din Shanghai, a strâns 933 de milioane de dolari la începutul acestui an, a raportat Reuters în februarie, citând un investitor.

Pregătirea pentru lansare a inclus eforturi de eficientizare a producției de sateliți, utilizând ceea ce designerul șef al Qianfan, Cao Caixia, a descris recent pentru postul public de televiziune CCTV drept „o platformă inteligentă de producție de sateliți” pentru a accelera timpii de producție.

SSST și alte întreprinderi chineze vor întâmpina probabil obstacole în încercarea de a-și mări rapid constelațiile. China va deschide în acest an prima sa rampă de lansare comercială, chiar dacă mass-media de stat afirmă că aproximativ jumătate din sateliții lansați anul trecut au fost comerciali.

O serie de companii chineze lucrează la îmbunătățirea capacităților de lansare, dar acestea sunt încă mult în urma tipului de tehnologie care alimentează Starlink de la SpaceX, care este de așteptat să își extindă în continuare capacitatea de lansare odată ce vehiculul Starship va deveni operațional.

„Ca orice altă națiune spațială, China se va confrunta, fără îndoială, cu provocări tehnice și operaționale”, a declarat Bingen de la CSIS, subliniind necesitatea de a stabili și de a mări liniile de producție de sateliți și de a lansa rachete la o cadență frecventă.

„Dar spațiul este o prioritate națională pentru Beijing, aceste entități comerciale primind sprijin de sus în jos din partea (Partidului Comunist Chinez), finanțări mari, sprijin din partea autorităților municipale și o marjă de manevră în materie de reglementare, așa că mă aștept ca China să-și continue progresele rapide în domeniul spațial”.

Citește și