• Arabia Saudită prezintă o reconstrucție a chipului unei femei nabateene antice, după mai mulți ani de muncă a istoricilor și arheologilor.
  • Nabateenii au fost o civilizație arabă antică ce a locuit în nordul Arabiei și în Levant în urmă cu peste 2.000 de ani.
  • O echipă multidisciplinară de experți a reconstruit fragmente de oase găsite în mormânt pentru a reconstitui o imagine a înfățișării ei, folosind date antropologice și arheologice.

Arabia Saudită prezintă o reconstrucție a chipului unei femei nabateene antice, după mai mulți ani de muncă a istoricilor și arheologilor. Reconstrucția, care este prima de acest fel, este modelată după rămășițele lui Hinat, o femeie nabateeană care a fost descoperită în 2015 într-un mormânt vechi de 2.000 de ani în Hegra, un sit arheologic situat în orașul oază antic AlUla, în nord-vestul Arabiei Saudite.
Finanțată de Comisia Regală pentru AlUla, reconstrucția lui Hinat a început în Regatul Unit în 2019, scrie CNN.

O echipă multidisciplinară de experți a reconstruit fragmente de oase găsite în mormânt pentru a reconstitui o imagine a înfățișării ei, folosind date antropologice și arheologice. Un sculptor a folosit apoi o imprimantă 3D pentru a-i da viață chipului ei. Nabateenii au fost o civilizație arabă antică ce a locuit în nordul Arabiei și în Levant în urmă cu peste 2.000 de ani. Orașul iordanian antic Petra a fost capitala regatului lor, care a devenit un centru comercial internațional vibrant și comercial pentru mirodenii, medicamente și țesături, facilitat de nabateeni.

Începând de luni, pasionații de istorie vor avea ocazia să se întâlnească cu Hinat, expus la centrul de primire Hegra din AlUla. Cândva un centru înfloritor pentru comerțul internațional și căminul nabateenilor, Hegra, un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO, a fost deschis în 2020 ca sit turistic. Civilizația nabateeană nu a lăsat texte istorice semnificative, iar informațiile despre aceasta provin din inscripții pe morminte și pe roci din tot Orientul Mijlociu sau din descoperiri arheologice.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Nabateenii sunt un mic mister: Știm multe, dar în același timp știm foarte puțin, deoarece nu au lăsat niciun text literar sau înregistrări”, a declarat pentru National Geographic arheologul franco-libanez Laila Nehme, directorul proiectului. Excavarea acestui mormânt a fost o oportunitate minunată de a afla mai multe despre ideea lor despre viața de Apoi”.

Potrivit lui Nehme, alfabetul nabateenilor a evoluat în araba de astăzi. Acest mormânt are o inscripție foarte frumoasă sculptată pe fațadă, care spune că a aparținut unei femei pe nume Hinat”, a adăugat Nehme.

Însă nu toată lumea crede că această descoperire istorică este neapărat o reprezentare exactă a vechilor nabateeni. Laurence Hapiot, arheolog la Universitatea de Știință și Tehnologie Regele Abdullah din Arabia Saudită, a scris pe Twitter că există încă unele interpretări neștiințifice în reconstrucția feței”.