- A fost liniște timp de aproape 400 de ani, dar Kolumbo, un vulcan subacvatic situat chiar lângă insula grecească Santorini, se pregătește să erupă.
- O cameră magmatică nedetectată anterior se umple treptat cu material topit, ceea ce a determinat cercetătorii să recomande monitorizarea în timp real a vulcanului.
- Ultima dată când Kolumbo a erupt, în 1650, a ucis 70 de oameni, însă impactul pe care l-ar avea erupția lui în prezent ar putea fi colosal.
A fost liniște timp de aproape 400 de ani, dar Kolumbo, un vulcan subacvatic situat chiar lângă insula grecească Santorini, se pregătește să erupă.
O cameră magmatică nedetectată anterior se umple treptat cu material topit, ceea ce a determinat cercetătorii să recomande monitorizarea în timp real a vulcanului, relatează The Guardian.
Ultima dată când Kolumbo a erupt, în 1650, a ucis 70 de oameni, însă impactul pe care l-ar avea erupția lui în prezent ar putea fi colosal, având în vedere creșterea populației și a turismului pe insula Santorini.
Kolumbo aparține unei familiii de vulcani extrem de explozivi, capabili să producă o coloană de erupție de zeci de kilometri înălțime. De asemenea, este susceptibil să declanșeze și un tsunami.
Folosind o nouă tehnică de imagistică, asemănătoare unei ecografii medicale, Kajetan Chrapkiewicz, de la Imperial College London, și colegii săi au observat materialul topit adunându-se la aproximativ 3,2 kilometri sub vulcan.
Concluziile lor, care sunt publicate în revista Geochemistry, Geophysics, Geosystems, sugerează că, deși o erupție nu este iminentă, vulcanul reprezintă o amenințare serioasă.
Un alt grup de cercetători de la bordul navei de cercetare Joides Resolution forează sedimente în jurul Kolumbo pentru a reconstrui istoria erupțiilor din ultimele câteva milioane de ani. Printre altele, ei speră să înțeleagă legăturile dintre cutremurele și vulcanii din această regiune și să investigheze influența schimbării nivelului mării asupra mărimii și frecvenței erupțiilor, mai notează The Guardian.