• Oamenii de știință încearcă să afle originea noii tulpini Omicron.
  • Omicron ar fi putut apărea la o persoană care are HIV.
  • În Africa subsahariană, două treimi din populația globală trăiește cu HIV.

Oamenii de știință se întrec să afle originea noii tulpini a Covid-19, Omicron. Deși a suferit o mutație puternică, aceasta nu provine dintr-una dintre celelalte variante îngrijorătoare, cum ar fi Alpha, Beta sau Delta, ci din coronavirusul care circulă de 18 luni. Cercetătorii explorează o serie de bănuieli. O explicație care câștigă teren este și cea legată de faptul că Omicron a apărut la o persoană cu un sistem imunitar slăbit. Adică cineva care urmează un tratament împotriva cancerului sau care are HIV.

„Există și o pandemie HIV care a început undeva în anii ’80, iar pacientul cu HIV într-adevăr are niște particularități. Sistemul lui imunitar este distrus de virusul HIV, ulterior fiind predispus la foarte multe infecții. În momentul în care apare, infecția cu Covid e clar că replicarea virală este mult mai intensă, că organismul nu are cu ce să lupte astfel încât să oprească dezvoltarea virusului în organism”, spune Ana-Maria Drobotă, medic infecționist.

În Africa subsahariană, două treimi din populație trăiește cu HIV. Persoanele în stadiu avansat sau necontrolat au o probabilitate mult mai mare de a muri din cauza coronavirusului. Și chiar există riscul ca în cazul în care HIV nu este controlat să favorizeze apariția variantelor Covid.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

„Chiar înainte de pandemie, doar 65% dintre persoanele care trăiau cu HIV în regiunea noastră primeau terapie ARV. Și, din păcate, pe măsură ce pandemia a progresat, mai multe țări au raportat întreruperi parțiale în serviciile pentru terapia ARV”, spune Carissa Etienne, director al Organizației Panamericane a Sănătății.

Oamenii de știință susțin că gestionarea incorectă a pandemiei în țările cu rate ridicate de HIV ar putea duce la apariția altor variante ale Sars-CoV-2. Acestea s-ar putea răspândi mai rapid și există riscul să scadă eficiența vaccinurilor. Cât despre tulpina Omicron, există posibilitatea ca aceasta să fi stat luni de zile în corpul unui pacient imuno-compromis. Creșterea accesului la vaccinurile Covid-19 va reduce acest risc și există o suprapunere îngrijorătoare între zonele în care prevalența HIV este ridicată și acoperirea vaccinului Covid-19 este scăzută.