• Conform unui nou studiu, lemnul transparent biodegradabil ar putea înlocui materialele plastice pentru ambalaje transparente și instrumente biomedicale.
  • „Lemnul transparent ca material poate înlocui materialele plastice pe bază de petrol, dăunătoare mediului”, spune coautorul Prodyut Dhar.
  • Cercetătorii speră că, într-o bună zi, lemnul transparent va fi folosit pentru fabricarea parbrizelor de mașină și a altor obiecte comune care reprezintă o amenințare pentru sănătatea planetei.

Conform unui nou studiu, lemnul transparent biodegradabil ar putea înlocui în curând materialele plastice pentru ambalaje transparente și instrumente biomedicale. Noul material regenerabil și biodegradabil ar putea reduce presiunea asupra mediului și ar putea reduce facturile la combustibil, fiind de cinci ori mai eficient decât sticla.

Aproximativ 400 de milioane de tone de deșeuri de plastic sunt produse în fiecare an la nivel mondial, iar plasticul de unică folosință se dovedește a fi din ce în ce mai mult responsabil. Se pare că lemnul transparent se profilează ca fiind unul dintre cei mai promițători înlocuitori de viitor.

Lemnul transparent ca material poate înlocui materialele plastice pe bază de petrol, dăunătoare mediului, precum polipropilena, policlorura de vinil (PVC), acrilicul, polietilena etc”, spune coautorul Prodyut Dhar, profesor asistent la școala de inginerie biochimică a Institutului Indian de Tehnologie, într-o declarație pentru South West News Service. Materialele plastice pot fi, de asemenea, folosite ca substitut pentru sticlă, care este fragilă în mod natural. Cu toate acestea, lemnul transparent este o alternativă și mai bună din punct de vedere ecologic, așa cum s-a observat în analiza ciclului nostru de viață.”

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

Lemnul a fost creat inițial în 1992 de către cercetătorul german Seigfried Fink. Acesta l-a creat prin îndepărtarea ligninei din lemn și schimbarea acesteia cu materiale transparente, din plastic. Lignina este un biopolimer natural care susține țesutul vegetal și, spre deosebire de materialele plastice, nu este toxic și se poate biodegrada, iar cercetătorii au dezvoltat-o încă de la crearea sa.

În revista Science of The Total Environment, autorii au declarat că producerea de lemn transparent cu ajutorul cloritului de sodiu pentru a elimina lignina are un impact mult mai redus asupra mediului decât metodele anterioare de creare. Deși analiza la sfârșitul ciclului de viață arată că lemnul transparent este mai puțin ecologic decât sticla, a arătat că este mai bun decât producerea de polietilenă, cel mai utilizat plastic din lume. Echipa spune că acest lucru a indicat faptul că cercetătorii trebuie să îmbunătățească tehnologia de producție.

Anish Chathoth, profesor asistent la Colegiul de Silvicultură al Universității Agricole din Kerala și cercetător în domeniul lemnului transparent la Institutul de Știință și Tehnologie a Lemnului din Bangalore, India, explică faptul că lemnul transparent are proprietăți fizice, mecanice și optice deosebite.


Lemnul transparent este dezvoltat în principal folosind felii subțiri de lemn și are o rezistență la fel de bună ca cea a lemnului obișnuit, dar este mai ușor”, spune el. Posibilitatea de a-i conferi proprietăți multiple și avansate prin încorporarea de materiale specializate îl face un substrat unic pe bază de biobază pentru aplicații versatile. În ultimul timp, lemnul transparent a fost utilizat în construcții, în stocarea energiei, în aplicații electronice flexibile și în ambalaje.

Având în vedere preocupările din ce în ce mai mari legate de impactul asupra mediului al materialelor plastice pe bază de petrol, lemnul transparent are un rol în menținerea sustenabilității mediului”, conchide el.

Cercetătorii speră că, într-o bună zi, lemnul transparent va fi folosit pentru fabricarea parbrizelor de mașină, a ambalajelor transparente, a instrumentelor biomedicale și a altor obiecte comune care reprezintă o amenințare pentru sănătatea planetei.