• Un fenomen astronomic rar, Luna neagră, are loc pe astăzi, 19 mai.
  • Acest fenomen diferă în funcţie de fusul orar.
  • Un astfel de proces are loc aproximativ la fiecare 32 de luni.

Fenomenul „Luna nouă”, care va avea loc astăzi, 19 mai, va fi o „lună neagră”, scrie Zee Business. Corpul ceresc se află în linie cu soarele, și, prin urmare, îi blochează partea luminoasă planetei Pământ. În timpul fenomenului, căruia i se mai spune ,,Black Moon”, nu există lumină din partea lunii pe cerul nocturn. Astfel, stelele vor putea fi mult mai ușor de observat. Luna neagră este a treia lună nouă dintr-o perioadă cu patru luni noi. Astăzi, la ora 18:53, se produce faza de Lună nouă.

Un solstițiu și un echinocțiu marchează începutul și încheierea fiecărui anotimp ceresc pe Pământ. Echinocțiul de primăvară, care a avut loc la 20 martie 2023, a marcat începutul sezonului actual, care este primăvară în emisfera nordică și toamnă în cea sudică. Important este că în acea zi a căzut o lună nouă.

Ziua de 21 iunie 2023 marchează începutul solstițiului de vară. Până atunci, mai pot avea loc încă trei luni noi, pentru că o lună nouă apare la fiecare 29,5 zile, adică în intervalul de timp necesar pentru ca suprafața lunară să parcurgă o orbită a Pământului. Lunile noi din acest sezon cad pe 21 martie, 20 aprilie, 19 mai și, respectiv, 18 iunie. Cea de-a treia lună nouă din această lună este cunoscută sub numele de „luna neagră”.

Recomandări

SONDA PARKER ATINGE SOARELE
MUSK MIZEAZĂ PE AFD
SECRETE DESPRE UNIVERS
CE NU POȚI VIZITA ÎN 2025?
CÂT DE SĂNĂTOS E MOȘU?
SOLSTIȚIUL DE IARNĂ

Următoarea apariție a Lunii Negre, bazată pe definiția celei de-a doua luni noi dintr-o lună calendaristică, va avea loc pe 30 decembrie 2024. Mulți astrologi acordă o semnificație specială evenimentului. Nopțile „fără Lună” sunt considerate un moment de concentrare interioară, de contemplare și de stabilire a intențiilor.

Citește și