• Acesta a provocat valuri uriașe care s-au întins din Chile până în Noua Zeelandă.
  • Cutremurul a avut o magnitudine de 9,5 grade și a avut loc acum 3.800 de ani, în nordul statului Chile.
  • Au trecut peste 1.000 de ani până când oamenii s-au întors să trăiască din nou pe coastă”, a spus profesorul James Goff de la Universitatea Southampton.

Un megatsunami lung de 5.000 de mile a fost provocat de „cel mai mare cutremur din istoria omenirii”. Conform unui studiu, acesta a provocat valuri uriașe care s-au întins din Chile până în Noua Zeelandă.

Arheologii au găsit dovezi ale unui cutremur responsabil de devastarea coastelor ce s-a întins pe mii de kilometri, timp de o mie de ani, relatează LiveScience, citat de Insider.

Cutremurul a avut o magnitudine de 9,5 grade și a avut loc acum 3.800 de ani, în nordul statului Chile, conform studiului publicat în revista Science Advances. Mai mult decât atât, studiul a precizat că a fost un cutremur megathrust.

Recomandări

ATAC ÎNTR-O BISERICĂ DIN SYDNEY
IRANUL ATACĂ ISRAELUL
POLITICO: URSULA ARE ȘANSE MAI MICI LA C.E.
CÎRSTOIU NU SE RETRAGE
ZIUA MONDIALĂ A ARTEI
TESLA, DATĂ ÎN JUDECATĂ DE O MAMĂ

Cu alte cuvinte, o placă tectonică a fost forțată sub o alta, iar aceste cutremure sunt adesea responsabile de crearea unor tsunami mai distructive decât cutremurele în sine. Valurile acestui megatsunami s-au ridicat la peste 60 de metri înălțime, iar regiunea afectată a fost cea dintre Chile și Noua Zeelandă.

Megatsunamiul nu a provocat doar un cutremur, ci și pagube ce s-au întins pe o perioadă de peste 1.000 de ani

„Populația locală de acolo a rămas fără nimic. Munca noastră arheologică a constatat că a urmat o uriașă bulversare socială, pe măsură ce comunitățile s-au mutat în interior, dincolo de raza de acțiune a tsunami-ului.

Au trecut peste 1.000 de ani până când oamenii s-au întors să trăiască din nou pe coastă, ceea ce reprezintă o perioadă de timp uimitoare, având în vedere că se bazau pe mare pentru hrană”, a spus profesorul James Goff de la Universitatea Southampton.

„În Noua Zeelandă, am spus că acei bolovani ar fi putut fi mutați doar de un tsunami din nordul Chile și ar fi trebuit să fie ceva de genul unui cutremur cu magnitudinea 9,5 pentru a-l genera”, a mai spus acesta.