• Treizeci și trei de specii de păsărele au dispărut.
  • Multe dintre cele 17 specii rămase sunt foarte periclitate, existând temeri că unele dintre ele ar putea dispărea în decurs de un an dacă nu se iau măsuri.
  • Acum, ecologiștii încearcă urgent să le salveze cu o strategie neobișnuită: eliberarea mai multor țânțari.

Milioane de țânțari sunt eliberați din elicoptere în Hawaii, într-o ultimă încercare de a salva păsări rare pe cale de dispariție. Păsările endemice și viu colorate din arhipelag mor din cauza malariei purtate de țânțarii introduși pentru prima dată de navele europene și americane în anii 1800. Întrucât au evoluat fără imunitate la această boală, păsările pot muri după o singură înțepătură, anunță The Guardian.

Treizeci și trei de specii de păsărele au dispărut, iar multe dintre cele 17 specii rămase sunt foarte periclitate, existând temeri că unele dintre ele ar putea dispărea în decurs de un an dacă nu se iau măsuri. Acum, ecologiștii încearcă urgent să le salveze cu o strategie neobișnuită: eliberarea mai multor țânțari.

În fiecare săptămână, un elicopter lansează 250.000 de țânțari masculi cu o bacterie naturală care acționează ca un contraceptiv pe insulele arhipelagului îndepărtat. Deja au fost eliberați 10 milioane.

Recomandări

„HARRY NU POATE GARANTA SIGURANȚA FAMILIEI”
CUM AJUNGI LA „PORTALUL SPRE IAD”?
A.I.-UL ADUCE TOT MAI MULTE PROBLEME
BIDEN ASIGURĂ ALEGĂTORII DE CÂȘTIG
CEA MAI MARE TIPOGRAFIE A UCRAINEI A FOST ATACATĂ
ZELENSKI CERE MAI MULTE ARME

Singurul lucru mai tragic ar fi dacă [păsările] ar dispărea și noi nu am încerca. Nu poți să nu încerci”, a declarat Chris Warren, coordonatorul programului pentru păsările din pădure al parcului național Haleakalā de pe insula Maui.

Populația unei singure păsări de miere, târâtoarea de Kauaʻi sau ʻakikikiki, a scăzut de la 450 în 2018 la cinci în 2023, iar pe insula Kauaʻi se știe că a mai rămas doar o singură pasăre în sălbăticie, potrivit serviciului parcurilor naționale.

Honeycreepers au un cântec asemănător cu cel al unui canar și o diversitate incredibilă: fiecare specie a evoluat cu forme speciale ale ciocului, adaptate pentru a mânca diferite alimente, de la melci la fructe și nectar. Ele sunt o parte importantă a ecosistemului, ajutând la polenizarea plantelor și mâncând insecte.

Citește și