- Deși se află la doar câțiva kilometri distanță, Insulele Diomede se află în zile calendaristice complet diferite, scrie Național Georgraphic. Dar care ar putea fi motivul?
- La prima vedere, un astfel de teritoriu ar putea să nu pară interesant pentru două superputeri mondiale.
- Cu toate acestea, Insulele Diomede au o particularitate pe care alte așezări pierdute nu o au: se află la granița dintre Statele Unite și Rusia.
Deși se află la doar câțiva kilometri distanță, Insulele Diomede se află în zile calendaristice complet diferite, scrie Național Georgraphic. Dar care ar putea fi motivul?
La prima vedere, un astfel de teritoriu ar putea să nu pară interesant pentru două superputeri mondiale. Cu toate acestea, Insulele Diomede au o particularitate pe care alte așezări pierdute nu o au: se află la granița dintre Statele Unite și Rusia.
La intersecția dintre Marea Bering și Marea Chukchi, Insulele Diomede sunt situate exact la granița dintre Alaska și Peninsula Chukotka. Acestea sunt o pereche de insule stâncoase la nord de ambele țări, cu populații mici de eschimoși care se bazează pe pescuit pentru a-și susține economia. În ciuda acestui fapt, ambele țări au pus ochii pe ele. Motivul este următorul.
Insulele Diomede nu trebuia să fie lovite de un cataclism natural pentru a fi aproape complet nelocuite. Conform ultimului recensământ al populației, doar 160 de persoane din popoarele originare trăiesc pe Diomedes Major, în nord. Pe de altă parte, micul Diomede este nelocuit.
Unii arheologi cred că aceste insule au început să fie populate în urmă cu 3.000 de ani, când vânătorii-culegători din regiune au început să pescuiască. Inițial, conform acestei teorii, ei s-au stabilit acolo în mod sezonier, pentru a vâna balene primăvara. Cu toate acestea, aceste obiceiuri au dispărut treptat, pe măsură ce oamenii s-au stabilit acolo.
Cine locuiește pe Insulele Diomede?
Când exploratorii europeni din secolul al XIX-lea au cercetat zona, au descoperit o societate organizată în jurul mării. Nu doar din punct de vedere economic, ci și simbolic: în timp, zilele de vânătoare au devenit ritualice și au stat la baza viziunii eschimoșilor din Insulele Diomede.
Între vânătoarea de cetacee și alte specii pe gheață, băștinașii făceau comerț cu rudele lor din Siberia. Există chiar și o înregistrare în care aceștia navigau pentru a stabili legături comerciale în Asia – până la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, când au trebuit să fie mutați. America era prea aproape.
Ce s-a întâmplat cu Insulele Diomede?
Când exploratorii europeni din secolul al XIX-lea au explorat zona, au descoperit o societate organizată în jurul mării. Nu doar din punct de vedere economic, ci și simbolic: în timp, zilele de vânătoare au devenit ritualice și au stat la baza viziunii eschimoșilor din Insulele Diomede.
Între vânătoarea de cetacee și alte specii pe gheață, băștinașii făceau comerț cu rudele lor din Siberia. Există chiar și o înregistrare în care aceștia navigau pentru a stabili legături comerciale în Asia – până la izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, când au trebuit să fie relocați. America era prea aproape.
Odată cu izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial, toți locuitorii din Diomede Major au fost mutați în Siberia. Abia în 1988 a fost posibilă restabilirea navigației, iar acești oameni au putut să comunice din nou cu familiile lor. Din cauza acestei moșteniri din timpul Războiului Rece, nimeni nu locuiește în Diomede Major.
Deși cele două formațiuni stâncoase se află la o distanță de numai 4 kilometri, fusurile orare ale Rusiei și Statelor Unite le separă cu aproape 24 de ore. În timp ce la Major este ora 8 dimineața, la Minor se închide pentru toată ziua. Acest lucru se datorează hărții geopolitice care împarte această regiune a planetei.
Conform diviziunii liniei internaționale de datare, o linie imaginară care împarte planeta de la nord la sud prin Pacific, Insulele Diomede trăiesc literalmente în zile diferite. Din acest motiv, ele sunt denumite uneori „Insula de mâine” și „Insula de ieri”. Din punct de vedere politic, acest lucru le permite, de asemenea, să aparțină unor continente diferite, chiar dacă fac parte, în mod natural, din același arhipelag.
Deși este nelocuită, insula are o bază militară și o stație de cercetare polară, la care se duc ocazional polițiștii de frontieră. Chiar și așa, fusurile orare dintre cele două teritorii sunt separate de o zi întreagă.