• Peșteră veche de 3.300 de ani „înghețată în timp” din vremea domniei lui Ramses al II-lea, descoperită în Israel.
  • Muncitorii din construcții care operau un excavator mecanic în Parcul Național Palmahim Beach au descoperit peștera atunci când utilajul a pătruns în mod neașteptat în acoperișul peșterii.
  • Misterul peșterii vechi de 3.300 de ani „înghețată în timp” din timpul domniei lui Ramses al II-lea.

Arheologii din Israel au descoperit o peșteră „excepțională” pe care oamenii din vechime au izolat-o în urmă cu 3.300 de ani, ascunzând înăuntru bunuri funerare și, posibil, înmormântări umane, la câțiva metri de o plajă la sud de Tel Aviv.

Utilizarea peșterii datează din perioada în care vechii egipteni, conduși de Ramses al II-lea, care a domnit între aproximativ 1279 și 1213 î.Hr. – au condus ceea ce este acum Israelul, a declarat într-un comunicat Autoritatea pentru Antichități din Israel (IAA). În timpul lui Ramses al II-lea, Egiptul controla un imperiu care se întindea din Sudanul de astăzi până în Siria.

Muncitorii din construcții care operau un excavator mecanic în Parcul Național Palmahim Beach au descoperit peștera atunci când utilajul a pătruns în mod neașteptat în acoperișul peșterii. Arheologii de la IAA au fost apoi chemați la fața locului. Echipa a coborât pe o scară în peștera întunecată care „părea să fi înghețat în timp”, cu bunuri din ceramică și bronz așezate cu grijă – artefacte asociate adesea cu ceremoniile de înmormântare, se arată în comunicat. Se credea că astfel de bunuri îi ajutau pe cei decedați în viața de apoi.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Arheologii au găsit zeci de vase de ceramică, inclusiv boluri adânci și mai puțin adânci, unele pictate cu roșu, precum și calici (cupe cu baza lată), vase de gătit, borcane de depozitare și lămpi pentru iluminat, se arată în comunicatul echipei.


Unele dintre meșteșugurile din peșteră nu erau locale. Câteva dintre vasele de ceramică au fost fabricate în Siria, Liban și Cipru, a precizat Eli Yannai. Echipa plănuiește să analizeze orice resturi organice de pe vase pentru a afla mai multe despre ceea ce ar fi putut fi în interiorul lor.

Peștera conținea, de asemenea, vârfuri de săgeți din bronz care, pe baza orientării lor, se aflau probabil într-un tolbaș care s-a descompus între timp.

„Aceasta este o descoperire unică în viață”, a spus Yannai în declarație. „Este extrem de rar să întâlnești un „decor de film Indiana Jones” – o podea de peșteră amenajată cu vase neatinse timp de 3.300 de ani, începând cu epoca târzie a bronzului, aproximativ din timpul puternicului rege Ramses al II-lea”.

Deoarece peștera a fost izolată, mare parte din ea nu a fost jefuită. „Peștera poate furniza o imagine completă a obiceiurilor funerare din epoca bronzului târziu”.

Din declarația IAA nu reiese clar dacă în peșteră au fost găsite rămășițe umane sau dacă au fost găsite inscripții sau artefacte care ar putea identifica persoana (persoanele). IAA a resigilat și a păzit peștera de când a fost descoperită, dar se pare că aceasta a fost jefuită recent. O anchetă este acum în curs de desfășurare pentru a afla cine au fost jefuitorii, potrivit comunicatului.

Între timp, arheologii se pregătesc să analizeze conservarea unică a peșterii. „Vestea descoperirii peșterii s-a răspândit ca un foc de paie în lumea academică și am primit deja cereri de la mulți cercetători pentru a lua parte la săpăturile arheologice planificate”, au declarat Eli Eskosido, directorul general al IAA, și Raya Shurky, directorul Autorității pentru Natură și Parcuri din Israel.