- Cercetătorii de la Universitatea Tehnologică Nanyang (NTU) din Singapore au dezvoltat un robot care îi ajută pe vârstnici să prevină căderile cauzate de afecțiuni legate de vârstă.
- Invenția lor a fost botezată „Mr Bah” și este capabilă să prezică momentul în care o persoană în vârstă își pierde echilibrul și să o prindă înainte de a se prăbuși la pământ.
- Acesta arată ca o combinație între un scaun cu rotile și un elevator pentru depozite.
Cercetătorii de la Universitatea Tehnologică Nanyang (NTU) din Singapore au dezvoltat un robot care îi ajută pe vârstnici să prevină căderile cauzate de afecțiuni legate de vârstă. Invenția lor a fost botezată „Mr Bah” și este capabilă să prezică momentul în care o persoană în vârstă își pierde echilibrul și să o prindă înainte de a se prăbuși la pământ.
Advertisment
Din punct de vedere estetic, nu este foarte frumos de privit. Arată ca o combinație între un scaun cu rotile și un elevator pentru depozite. Utilizatorii trebuie să își pună un ham, astfel încât, atunci când încep să se răstoarne, robotul îi simte și îi ridică cu ușurință. Unii ar putea considera că este o invenție incomodă, dar pe termen lung ar putea oferi mai multă autonomie celor care au nevoie să fie supravegheați de un îngrijitor în cazul în care își pierd echilibrul.
Robotul este unul dintre numeroasele progrese tehnologice care încearcă să facă viața mai ușoară pentru persoanele în vârstă. Wei Tech Ang, cercetător principal al proiectului și director executiv al Institutului de Cercetare în Reabilitare din Singapore (RRIS), spune că problema căzăturilor reprezintă o problemă majoră în acest sector al populației și că intenția sa cu această invenție a fost de a „ajuta oamenii să meargă acasă fără teama de a cădea”.
Recomandări
De fapt, Ang însuși spune că mama sa, în vârstă de 85 de ani, cade frecvent, motiv pentru care a colaborat cu cercetătorii de la NTU Singapore și de la spitalul Tan Tock Seng pentru a realiza acest proiect. La spital, produsul a fost testat pe 29 de participanți, inclusiv pacienți care au suferit accidente vasculare cerebrale, leziuni cerebrale traumatice și leziuni ale măduvei spinării. Astfel, „domnul Bah” poate merge dincolo de îngrijirea persoanelor în vârstă. În timpul testelor, nu s-au înregistrat căderi și s-a demonstrat eficiența robotului.
Mr Bah are încă nevoie de aprobarea autorităților de reglementare americane pentru a începe comercializarea în SUA, iar acest lucru este așteptat să se întâmple în termen de doi ani. Potrivit cercetătorilor din spatele proiectului, este nevoie de aproximativ 4 milioane de dolari doar pentru a obține aprobarea în SUA, Europa, China și Singapore. Pentru ca dispozitivul să fie pus în vânzare, ar fi nevoie de încă 10-20 de milioane de dolari.
Costurile ridicate de introducere pe piață se traduc, de asemenea, prin prețuri ridicate (deși nu atât de ridicate pe cât ar putea crede unii). Inițial, creatorii lui „Mr Bah” dezvoltă o versiune pentru spitale, cu senzori și camere de înaltă performanță, care ar costa în jur de 20.000 de dolari, și o alta pentru locuințe, cu mai puțină tehnologie încorporată, care ar costa în jur de 3.000 sau 4.000 de dolari.
Partenerii noștri