- Cercetătorii din Cairo numesc mumia „Băiatul de aur”, după ce au găsit cele 49 de amulete, care includ 21 de tipuri diferite și multe dintre ele din aur.
- Faptul că este o mumie atât de somptuoasă semnifică statutul socio-economic ridicat al băiatului.
- Echipa de oameni de știință a făcut aceste descoperiri cu ajutorul unor tomografii computerizate, asigurându-se că sicriul mumiei nu a fost niciodată deschis și că nu este deranjat.
Acest adolescent a fost cu adevărat „băiatul de aur al mumiilor”, deoarece scanările unei mumii vechi de 2.300 de ani dezvăluie că egipteanul antic poartă 49 de amulete, multe dintre ele din aur, în interiorul sicriului său. Descoperirea, realizată cu ajutorul celei mai noi tehnologii care nu deranjează rămășițele adolescentului, oferă, de asemenea, noi informații despre credințele egiptenilor antici despre viața de după moarte.
Cercetătorii din Cairo numesc mumia „Băiatul de aur”, după ce au găsit cele 49 de amulete, care includ 21 de tipuri diferite și multe dintre ele din aur. Obiectele prețioase erau plasate pe sau în interiorul corpului pentru a pregăti băiatul mort pentru viața de Apoi. Scanările arată că cei care au pregătit trupul i-au dat și sandale pentru a-l ajuta să iasă din sicriu și să facă călătoria spre partea cealaltă.
„Probabil că sandalele aveau rolul de a-i permite băiatului să iasă din sicriu. Conform ritualului antic al egiptenilor din Cartea Morților, decedatul trebuia să poarte sandale albe pentru a fi curat înainte de a recita versetele acesteia”, spune Dr. Sahar Saleem, profesor la Facultatea de Medicină a Universității din Cairo, într-un comunicat de presă.
Băiatul provenea probabil dintr-o familie bogată
În afară de inimă, organele au fost îndepărtate printr-o incizie, iar creierul a fost scos pe nas și înlocuit cu rășină. Amuletele prețioase includ o amuletă cu două degete, un scarabeu cu inimă de aur plasat în poziția inimii și o limbă de aur în interiorul gurii băiatului.
Faptul că este o mumie atât de somptuoasă semnifică statutul socio-economic ridicat al băiatului. Autorii studiului spun că vechii egipteni credeau că atunci când murim, corpul nostru spiritual caută o viață de Apoi similară cu lumea noastră. Cu toate acestea, intrarea necesită o călătorie periculoasă prin lumea subterană, urmată de o ultimă judecată individuală de către zei. Din acest motiv, cercetătorii cred că rudele făceau tot ce le stătea în putință pentru a se asigura că persoana iubită ajunge la o destinație fericită.
Ce înseamnă cele 49 de amulete?
Amuletele au diverse întrebuințări în viața de Apoi. Frunza de aur pentru limbă era plasată în interiorul gurii pentru a se asigura că băiatul poate vorbi după moarte, în timp ce amuleta cu două degete era plasată lângă coapse pentru a proteja incizia de îmbălsămare. Un nod Isis, care este un simbol egiptean antic legat de zeița Isis, invocă protecția zeiței în viața de Apoi. O amuletă în unghi drept aduce echilibru și nivelare, în timp ce șoimul dublu și penele de struț reprezintă dualitatea vieții spirituale și materiale.
Un scarabeu cu inimă în formă de gândac avea, de asemenea, un rol important. „Scarabeul cu inimă este menționat în capitolul 30 din Cartea Morților: era important în viața de Apoi, în timpul judecății celui decedat și a cântăririi inimii în raport cu pana zeiței Maat. Scarabeul inimii reducea inima la tăcere în Ziua Judecății, pentru a nu depune mărturie împotriva celui decedat. Era plasat în interiorul cavității toracelui în timpul mumificării pentru a înlocui inima în cazul în care corpul era vreodată lipsit de acest organ”, explică Saleem.
O nouă tehnologie permite mumiilor să se odihnească în pace
În sicriul său, adolescentul poartă și o mască pe cap aurită, un cartonaj pectoral care acoperă partea din față a trunchiului și este împodobit cu ghirlande de ferigi.
„Egiptenii antici erau fascinați de plante și flori și credeau că acestea posedă efecte sacre și simbolice. Buchetele de plante și flori erau așezate lângă defunct în momentul înmormântării: așa s-a procedat, de exemplu, în cazul mumiilor regilor din Regatul Nou Ahmose, Amenhotep I și Ramses cel Mare. De asemenea, defunctului i se ofereau plante la fiecare vizită la morți în timpul sărbătorilor”, continuă autorul studiului.
„Aici arătăm că trupul acestei mumii a fost decorat în mod extensiv cu 49 de amulete, frumos stilizate într-un aranjament unic de trei coloane între faldurile învelișurilor și în interiorul cavității corporale a mumiei. Printre acestea se numără Ochiul lui Horus, scarabeul, amuleta akhet a orizontului, placenta, Nodul lui Isis și altele. Multe dintre ele au fost realizate din aur, în timp ce altele au fost realizate din pietre semiprețioase, lut ars sau faianță. Scopul lor era de a proteja corpul și de a-i da vitalitate în viața de Apoi.”
Echipa de oameni de știință a făcut aceste descoperiri cu ajutorul unor tomografii computerizate, asigurându-se că sicriul mumiei nu a fost niciodată deschis și că nu este deranjat.
Ce știu oamenii de știință despre acest adolescent?
Adolescentul avea o înălțime de 128 de centimetri, nu era circumcis și părea să fi murit din cauze naturale. Având în vedere starea oaselor sale și faptul că nu i-a ieșit niciun dinte de minte, cercetătorii estimează că băiatul avea între 14 și 15 ani. Avea o dantură bună, fără urme de carii, pierderi de dinți sau alte boli dentare.
Mumia a fost găsită în 1916 într-un cimitir folosit între aproximativ 332 și 30 î.Hr. în Neg el-Hassay, în sudul Egiptului. A fost depozitată fără a fi examinată în subsolul Muzeului Egiptean din Cairo până în prezent.
Adolescentul se află în două sicrie, cu un sicriu exterior cu o inscripție grecească și un sarcofag interior din lemn. Pe baza acestor rezultate interesante, conducerea Muzeului Egiptean a mutat mumia în sala principală de expoziții sub porecla „Băiatul de aur”. În noul său loc, vizitatorii pot admira mumia alături de imagini tomografice și de o versiune imprimată 3D a amuletei scarabeului cu inimă, pentru a se apropia cât mai mult de gloriile civilizației egiptene antice.
Aceste descoperiri sunt publicate în revista Frontiers in Medicine.