• Imaginea a fost surprinsă pe 12 decembrie de camera HiRISE.
  • Universitatea din Arizona, care operează camera, a împărtășit imaginea într-un tweet.
  • Ochii elementului sunt două cratere de impact.

Cea mai nouă descoperire a NASA ar putea fi cea mai adorabilă de până acum. Luna trecută, sonda Mars Reconnaissance Orbiter a agenției spațiale a surprins ceea ce nu poate fi decât chipul unui urs sculptat în peisajul antic al planetei roșii.

Imaginea a fost surprinsă pe 12 decembrie de camera HiRISE a Mars Reconnaissance Orbiter, care face fotografii ale planetei roșii din 2006, de la aproximativ 380 km deasupra suprafeței.

Universitatea din Arizona, care operează camera, a împărtășit imaginea într-un tweet împreună cu un raport care detaliază modul exact în care s-a format ursul.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Ochii elementului sunt două cratere de impact. Structura de prăbușire în formă de V” care seamănă cu un bot este un deal. Iar modelul facial circular care conturează capul s-ar putea datora așezării unui depozit peste un crater de impact îngropat”, spune Laboratorul Lunar și Planetar al Universității din Arizona. Poate că nasul este o gură de aerisire vulcanică sau de noroi, iar depozitul ar putea fi lavă sau fluxuri de noroi?”.

Aceasta nu este prima dată când oamenii de știință au văzut imagini cu o asemănare stranie cu lucruri de pe Pământ. În 1976, nava spațială Viking I a NASA, prima care a reușit să călătorească și să aterizeze cu succes pe Marte, a observat un chip. Aceasta s-a dovedit a fi un truc al ochilor care se întâmplă atunci când lumina lovește mesa la un anumit unghi.

Un exemplu mai bun, surprins tot de Viking la începutul misiunii sale, este craterul, Galle. Fața sa veselă a fost observată pentru prima dată în observațiile sinoptice create de lanțul de munți curbat din partea sudică a craterului și de două grupuri muntoase separate mai mici care formează ochii.