• NASA plănuiește să testeze o rachetă cu propulsie nucleară care ar putea duce astronauții pe Marte într-un timp considerabil mai scurt.
  • Se urmărește o formă de propulsie cu totul nouă față de sistemele chimice folosite până acum în călătoriile spațiale.
  • În cadrul parteneriatului, NASA va prelua conducerea în dezvoltarea motorului termic nuclear, care va fi apoi integrat în aeronava experimentală a DARPA.

NASA plănuiește să testeze o rachetă cu propulsie nucleară care ar putea duce astronauții pe Marte într-un timp considerabil mai scurt. Agenția spațială colaborează cu Agenția pentru proiecte de cercetare avansată în domeniul apărării (DARPA) a guvernului american, cu scopul de a avea rachete termice gata pentru a fi testate în 2027.

Folosirea unei rachete nucleare termice permite un timp de tranzit mai rapid, reducând riscurile pentru astronauți. Reducerea timpului de tranzit este o componentă cheie pentru misiunile umane către Marte, deoarece călătoriile mai lungi necesită mai multe provizii și sisteme mai robuste”, se arată într-un comunicat al NASA.

Maturizarea unei tehnologii de transport mai rapide și mai eficiente va ajuta NASA să își îndeplinească obiectivele sale de la Lună la Marte”.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Se urmărește o formă de propulsie cu totul nouă față de sistemele chimice folosite până acum în călăt oriile spațiale.O rachetă nucleară termică oferă un raport împingere/greutate de aproximativ 10.000 de ori mai mare decât propulsia electrică și de două până la cinci ori mai eficient decât propulsia chimică convențională.

Cu ajutorul acestei noi tehnologii, astronauții ar putea călători spre și dinspre spațiul cosmic mai repede ca niciodată – o capacitate majoră pentru a pregăti misiunile cu echipaj pe Marte”, a declarat Bill Nelson, administratorul NASA. Și administratorul adjunct al NASA, Pam Melroy, a declarat: NASA colaborează de mult timp cu DARPA în cadrul unor proiecte care permit misiunile noastre respective, cum ar fi întreținerea în spațiu. Extinderea parteneriatului nostru la propulsia nucleară va contribui la realizarea obiectivului NASA de a trimite oameni pe Marte.”

În cadrul parteneriatului, NASA va prelua conducerea în dezvoltarea motorului termic nuclear, care va fi apoi integrat în aeronava experimentală a DARPA.

DARPA va superviza, de asemenea, întregul program, inclusiv integrarea și achiziția sistemelor de rachete”, motorul urmând să fie asamblat înainte de o demonstrație în spațiu în 2027.

DARPA și NASA au o lungă istorie de colaborare fructuoasă în ceea ce privește avansarea tehnologiilor pentru obiectivele noastre respective, de la racheta Saturn V care a dus oamenii pentru prima dată pe Lună până la întreținerea și realimentarea robotizată a sateliților”, a declarat Dr. Stefanie Tompkins, director al DARPA.

Domeniul spațial este esențial pentru comerțul modern, pentru descoperirile științifice și pentru securitatea națională. Capacitatea de a realiza progrese rapide în tehnologia spațială prin intermediul programului de rachete nucleare termice DRACO va fi esențială pentru a transporta mai eficient și mai rapid materiale pe Lună și, în cele din urmă, oameni pe Marte.”