• Soarele a declanșat o explozie de raze X – cel mai puternic tip de explozie de radiații solare – marți (20 iunie) la ora 19:00 (ora României).
  • Imaginile cu erupția au fost surprinse de Observatorul Solar Dynamics al NASA, care urmărește în permanență activitatea Soarelui.
  • În mod normal, aceste erupții sunt inofensive pentru omenire, provocând doar spectacole luminoase.

NASA a publicat imagini spectaculoase cu una dintre cele mai intense explozii solare înregistrate până acum.

Imaginile au fost surprinse de Observatorul Solar Dynamics al NASA, care urmărește în permanență Soarele. Erupția solară a atins cea mai mare intensitate pe 20 iunie, la ora 19:00 (ora României).

Specialiștii de la NASA au calificat-o drept o erupție X1.0, adică este una dintre cele mai intense, scrie Space.com și Fox Weather.

Recomandări

O FURTUNĂ SOLARĂ AMENINȚĂ PĂMÂNTUL
ATENȚIE, CIP DEFECT
SÂMBĂTĂ VEZI FINALA EUROVISION
NASA VREA TREN PE LUNĂ
COREEA DE NORD LANSEAZĂ ALT SISTEM DE RACHETE
JUMĂTATE TU, JUMĂTATE EU

Ce este o erupție solară?

,,Erupțiile solare sunt explozii de energie care au loc pe suprafața Soarelui, fiind asemănătoare unor explozii de lumină strălucitoare, provocată de eliberarea rapidă a energiei magnetice care se acumulează în atmosfera solară. ” , a precizat pe Twitter contul de soare al NASA. Această energie poate călători prin spațiu, până pe Pământ și poate afecta tehnologia, perturbând comunicațiile radio de înaltă frecvență, rețelele de energie electrică. Poate prezenta riscuri pentru navele spațiale și astronauți.

NASA a interceptat și alte incidente de acest fel în trecut. Cea mai puternică erupție înregistrată până acum (de clasa X28), a avut loc în toamna anului 2003, și a produs particule care au ,,atacat” sateliții din jurul Pământului.

Inginerii au fost nevoiți să mute unii sateliți pentru a asigura funcționarea acestora în siguranță, în timp ce astronauții de la bordul Stației Spațiale Internaționale au fost sfătuiți să se adăpostească, din cauza nivelului ridicat de radiații. Pe Pământ, zborurile au fost restricționate.

În mod normal, aceste erupții sunt inofensive pentru omenire, provocând doar spectacole luminoase. Dar NASA și alte agenții supraveghează Soarele doar în cazul în care este necesară o avertizare pentru a proteja infrastructura esențială, cum ar fi liniile electrice sau sateliții.

Citește și

2 companii californiene au obținut aprobarea SUA pentru puiul fabricat din celule cultivate, prima carne „cultivată în laborator” din țară

Portugalia pregătește implementarea unui chatbot bazat pe A.I. pentru a răspunde la apelurile de urgență până în 2025

VIDEO. Explozie puternică la Paris. Fațada Academiei Americane a fost distrusă de deflagrație. Mai mulți răniți sunt în stare critică