- Deși racheta a fost lovită de vânturi puternice, ar trebui să fie pregătită pentru data viitoarei lansări.
- Furtuna a atins pământul chiar la sud de Coasta Spațială, ceea ce a plasat Centrul Spațial Kennedy direct în calea unora dintre cele mai puternice vânturi.
- În cazul în care au nevoie de mai mult timp, o dată de lansare de rezervă este stabilită pentru sâmbătă, 19 noiembrie.
Acum, după ce uraganul Nicole a trecut, NASA a evaluat impactul asupra misiunii Artemis 1, iar racheta pare pregătită pentru a fi lansată spre Lună.
După ce au rezistat trecerii uraganului Nicole miercuri și joi, Orion și sistemul de lansare spațială (SLS) au suferit doar câteva probleme minore. Drept urmare, NASA este încrezătoare că poate continua spre data de lansare din 16 noiembrie pentru călătoria de aproximativ 25 de zile în spațiu a lui Artemis 1.
Miercuri dimineață, furtuna tropicală Nicole, care era atunci furtuna tropicală, avea vânturi susținute de până la 112 km/h și urma să atingă puterea uraganului 1, cu viteze ale vântului de aproximativ 120 km/h, în cursul nopții de miercuri spre joi. Furtuna a atins pământul chiar la sud de Coasta Spațială, ceea ce a plasat Centrul Spațial Kennedy direct în calea unora dintre cele mai puternice vânturi pe care Nicole le putea aduna.
Prognoza escadronului meteo 45 al Forțelor Spațiale Americane pentru Cape Canaveral și Centrul Spațial Kennedy anunța viteze ale vântului în noaptea de miercuri spre joi de până la 74 km/h, cu rafale de până la 101 km/h. Acestea erau cu mult sub ceea ce putea suporta Artemis 1.
Pe măsură ce a trecut furtuna, senzorii de pe cele trei turnuri de fulgere de 182 de metri care înconjoară rampa de lansare au înregistrat vitezele vântului la care a fost supusă efectiv racheta. Potrivit Serviciului Național de Meteorologie, unele dintre aceste înregistrări au depășit previziunile și limitele declarate de NASA pentru rachetă. Aceasta a inclus, la un moment dat, o rafală de vânt de 160 km/h.
Cu toate acestea, în timpul unei conferințe de presă de vineri, Jim Free, administratorul asociat al Direcției Misiunilor de Dezvoltare a Sistemelor de Explorare a NASA, a precizat că toleranța la vânt de 138 km/h a rachetei se referă la viteze măsurate la doar aproximativ 12 metri deasupra solului. În schimb, vânturile măsurate de senzorii turnului de fulgere au fost la o înălțime de aproximativ zece ori mai mare (peste 120 de metri).
Viteza vântului crește în mod natural odată cu înălțimea, deoarece frecarea cu solul are un impact mai mic cu cât te ridici mai sus. În plus, modificarea vitezei vântului în funcție de înălțime este un fenomen pe care îl modelăm de ceva timp cu ajutorul ecuațiilor și al calculatoarelor. Așadar, atunci când se reduce acea rafală de vânt de 160 km/h de la o înălțime de 120 de metri la ceea ce ar fi fost la o înălțime de doar 12 metri, se pare că se încadrează în limitele pe care racheta le putea suporta.
Când echipa Artemis a examinat vineri locul de lansare și racheta, a constatat câteva probleme minore. De exemplu, exista o ruptură în capacele de ploaie ale motoarelor, unele calfetaminări slăbite și apă în brațul de acces al echipajului. În plus, au existat probleme cu un ombilical între Orion și SLS. Așadar, deși mai au ceva de lucru pentru a rezolva aceste probleme, Orion și SLS au ieșit relativ nevătămate din uraganul Nicole.
„Nu există nimic care să ne împiedice să ajungem pe locul 16″, a declarat Free în timpul ședinței de informare. NASA anticipează că misiunea va fi pregătită pentru o încercare de lansare la ora 1:04 a.m. EST, miercuri, 16 noiembrie. Cu toate acestea, în cazul în care au nevoie de mai mult timp, o dată de lansare de rezervă este stabilită pentru sâmbătă, 19 noiembrie.