• SPHEREx va crea o hartă 3D a întregului cer, măsurând distanța față de peste 450 de milioane de galaxii.
  • Împreună cu SPHEREx, misiunea PUNCH a fost lansată pentru a studia corona Soarelui și formarea vântului solar. 
  • Ambele misiuni vor funcționa pe o orbită joasă sincronă cu Soarele, ceea ce va permite SPHEREx să protejeze telescopul.

Cel mai nou observator astrofizic al NASA, SPHEREx, este pe drum pentru a studia originile universului nostru și istoria galaxiilor, precum și pentru a căuta ingredientele vieții în galaxia noastră, scrie NASA.

Prescurtarea de la Spectro-Photometer for the History of the Universe, Epoch of Reionization and Ices Explorer, SPHEREx a decolat la ora 20:10 pe 11 martie la bordul unei rachete SpaceX Falcon 9 din Complexul de lansare spațială 4 East de la Baza Forțelor Spațiale Vandenberg din California. Împreună cu SPHEREx la bordul Falcon 9 se aflau patru sateliți mici care alcătuiesc misiunea PUNCH (Polarimeter to Unify the Corona and Heliosphere) a agenției, care va studia modul în care atmosfera exterioară a Soarelui devine vânt solar.

„Totul în știința NASA este interconectat, iar trimiterea atât a SPHEREx, cât și a PUNCH pe o singură rachetă dublează oportunitățile de a face știință incredibilă în spațiu”, a declarat Nicky Fox, administrator asociat, Science Mission Directorate la sediul NASA din Washington. „Felicitări ambelor echipe de misiune pentru explorarea cosmosului, de la galaxii îndepărtate până la steaua din vecinătatea noastră. Sunt încântat să văd datele returnate în anii următori”.

Recomandări

HALEP: SUNT MAI RELAXATĂ
CÂND CIRCULI PE AUTOSTRADA TRANSILVANIA?
IMAMOGLU E ARESTAT
KIEVUL, ATACAT CU DRONE
CÂND AI BULETIN ELECTRONIC
CHINA ȘI-A NUMĂRAT COPACII

Controlorii de la sol de la Jet Propulsion Laboratory al NASA din California de Sud, care gestionează SPHEREx, au stabilit comunicarea cu observatorul spațial la ora 21:31. Observatorul își va începe misiunea principală de doi ani după o perioadă de verificare de aproximativ o lună, în timpul căreia inginerii și oamenii de știință se vor asigura că nava spațială funcționează corect.

Sateliții PUNCH s-au separat cu succes la aproximativ 53 de minute după lansare, iar controlorii de la sol au stabilit comunicarea cu toate cele patru nave spațiale PUNCH. Acum, PUNCH începe o perioadă de punere în funcțiune de 90 de zile, în care cei patru sateliți vor intra în formația orbitală corectă, iar instrumentele vor fi calibrate ca un singur „instrument virtual” înainte ca oamenii de știință să înceapă să analizeze imagini ale vântului solar.

Cele două misiuni sunt concepute pentru a funcționa pe o orbită joasă a Pământului, sincronă cu Soarele, deasupra liniei zi-noapte, astfel încât Soarele să rămână întotdeauna în aceeași poziție în raport cu nava spațială. Acest lucru este esențial pentru ca SPHEREx să își protejeze telescopul de lumina și căldura Soarelui și pentru ca PUNCH să aibă o vedere clară în toate direcțiile în jurul Soarelui. Pentru a-și atinge obiectivele științifice cuprinzătoare, SPHEREx va crea o hartă 3D a întregului cer la fiecare șase luni, oferind o perspectivă largă pentru a completa activitatea telescoapelor spațiale care observă secțiuni mai mici ale cerului în detaliu, cum ar fi Telescopul spațial James Webb și Telescopul spațial Hubble de la NASA.

Misiunea va utiliza o tehnică numită spectroscopie pentru a măsura distanța față de 450 de milioane de galaxii din universul apropiat. Distribuția lor pe scară largă a fost subtil influențată de un eveniment care a avut loc în urmă cu aproape 14 miliarde de ani, cunoscut sub numele de inflație, care a făcut ca universul să se extindă de o mie de miliarde de ori într-o fracțiune de secundă după Big Bang. De asemenea, misiunea va măsura strălucirea colectivă totală a tuturor galaxiilor din univers, oferind noi informații despre modul în care galaxiile s-au format și au evoluat de-a lungul timpului cosmic. Spectroscopia poate dezvălui, de asemenea, compoziția obiectelor cosmice, iar SPHEREx va cerceta galaxia noastră de origine pentru a găsi rezervoare ascunse de gheață de apă înghețată și alte molecule, cum ar fi dioxidul de carbon, care sunt esențiale pentru viața așa cum o știm.

Sonda PUNCH a NASA va efectua observații globale 3D ale sistemului solar interior și ale atmosferei exterioare a Soarelui, corona, pentru a afla cum masa și energia acesteia devin vântul solar, un flux de particule încărcate care suflă dinspre Soare în toate direcțiile. Misiunea va explora formarea și evoluția fenomenelor meteorologice spațiale, cum ar fi ejecțiile de masă coronală, care pot crea furtuni de radiații de particule energetice ce pot pune în pericol navele spațiale și astronauții.

Citește și