NASA lansează pe 10 octombrie cea mai mare navă construită. Europa Clipper va călători mai mult de 750 de milioane de kilometri spre destinație

Europa Clipper, cea mai mare navă spațială a NASA, este gata pentru decolare. Sonda americană ar trebui să fie lansată spre Europa – una dintre numeroasele luni ale lui Jupiter – pentru a afla dacă oceanul său subteran poate susține viață. Cu o anvergură de peste 30 metri, este cea mai mare navă de explorare planetară proiectată vreodată de NASA.

Misiunea Europa Clipper a fost imaginată în urmă cu mai bine de douăzeci de ani. În cursul lunii august, două panouri solare uriașe au fost integrate în sonda spațială, înainte de a fi supuse unei baterii de teste.

Aceste structuri sunt atât de mari – fiecare măsurând 14,2 metri lungime și 4,1 metri lățime – încât nu puteau fi desfășurate decât una după alta în camera specială a Centrului Spațial Kennedy din Florida, de unde Europa Clipper ar trebui să decoleze în 10 octombrie.

Obiectiv: Europa, una dintre numeroasele luni ale lui Jupiter, pentru a studia rezervorul gigantic de apă lichidă pe care acest satelit natural îl conține sub crusta sa de gheață. Iar la sfârșitul acestei misiuni ambițioase de 5 miliarde de dolari – una dintre cele mai scumpe din istoria NASA – vom ști dacă acest ocean subteran permite apariția și dezvoltarea vieții!

Sonda va măsura 30,5 metri în anvergura aripilor, mai mult decât lungimea unui teren de baschet profesionist, ceea ce face din Europa Clipper „ cea mai mare navă NASA construită vreodată pentru o misiune de explorare planetară.

Europa este situată la mai mult de 750 de milioane de kilometri de steaua noastră, de cinci ori distanța Pământ-Soare, deci are nevoie de aproximativ 28.000 de celule fotovoltaice pentru captare și alimentare.

Cum va reuși să obțină informațiile pentru misiunea sa?

Cele opt instrumente științifice ale Europa Clipper (camere, spectrometre, magnetometru, analizor de praf etc.) vor oferi informații noi și detaliate despre adâncimea oceanului subglaciar (care ar putea depăși 100 de kilometri), precum și despre compoziția acestuia în săruri și molecule organice. Dar și asupra existenței unor orificii hidrotermale de pe fundul oceanului, alimentând o chimie complexă și poate chiar biochimie.

Exit mobile version