• Noua rachetă lunară gigantică a NASA a ajuns în sfârșit la rampa de lansare, deși nu s-a stabilit încă data la care ar putea părăsi în sfârșit Pământul.
  • Oficialii NASA spun că vor să vadă cum decurge repetiția înainte să decidă când ar putea avea loc lansarea spre Lună.
  • În 2024, NASA a programat Artemis 2, o misiune care va trimite astronauții să zboare în jurul Lunii și înapoi pentru prima dată din 1972.

NASA a scos racheta gigantică Space Launch System dintr-o clădire de asamblare și urmează să înceapă testele înainte de călătoria sa spre Lună de la sfârșitul lui 2022. Noua rachetă lunară gigantică a NASA a ajuns în sfârșit la rampa de lansare, deși nu s-a stabilit încă data la care ar putea părăsi în sfârșit Pământul. Prima misiune nu va avea la bord niciun astronaut.

Pentru prima dată, joi seara, o rachetă Space Launch System și turnul de lansare care o însoțește au ieșit din clădirea de asamblare a vehiculelor – în esență, un garaj uriaș pentru rachete – de la Centrul Spațial Kennedy din Florida. Racheta, cu o capsulă Orion în partea de sus, unde vor sta într-o zi astronauții, a fost transportată încet, pe o șenilată uriașă, până la locul de lansare aflat la mai mult de șase km distanță.

„Rularea de pe V.A.B. este cu adevărat un moment iconic pentru acest vehicul. Să fim aici pentru o nouă generație a unui vehicul de clasă de explorare, de ridicare super grea, joi va fi o zi de neuitat„, a declarat luni, în timpul unei conferințe de presă, administratorul asociat adjunct pentru dezvoltarea sistemelor de explorare la sediul central al NASA Tom Whitmeyer.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Călătoria până la lampa de lansare a durat mai mult de zece ore. Racheta a ajuns la destinație vineri la ora 4:15 dimineața, a precizat NASA.

Scena de joi și vineri a amintit de epoca Apollo a NASA, de acum o jumătate de secol, când rachetele Saturn 5, folosite pentru aselenizări făceau călătorii similare până la rampa de lansare. Șenilata folosită joi a fost aceeași care a transportat rachetele Saturn 5, deși a fost renovată și modernizată pentru Artemis, noul program al NASA de a readuce într-o zi astronauții pe suprafața lunară, relatează New York Times.

Racheta va sta pe rampa de lansare în următoarele două săptămâni, timp în care inginerii vor verifica diverse sisteme de pe rachetă și de pe rampa de lansare, cunoscută sub numele de Complexul de lansare 39B. Dacă totul va merge bine, testele vor culmina cu o numărătoare inversă la începutul lunii aprilie, cu sute de mii de galoane de hidrogen lichid rece și oxigen lichid care vor curge în rezervoarele de propulsie. Dar motoarele nu se vor aprinde, iar racheta nu va părăsi solul. Aceasta va fi ceea ce NASA numește o „repetiție generală umedă” – umedă deoarece include umplerea propulsoarelor lichide – și va fi ultima repetiție majoră înainte de a avea loc o lansare. Numărătoarea inversă se va opri când vor mai rămâne aproximativ zece secunde, fără ca motoarele să se aprindă. După repetiția generală umedă, racheta va face călătoria de întoarcere la clădirea de asamblare a vehiculelor. Data viitoare când racheta va ieși la suprafață, va fi pentru lansare. Oficialii NASA spun că vor să vadă cum decurge repetiția înainte de a decide când ar putea avea loc acest lucru.

Prima misiune nu va avea la bord niciun astronaut. Zborul de testare fără echipaj, cunoscut sub numele de Artemis 1, va face mai întâi o buclă în jurul Pământului, înainte ca motorul său din a doua etapă să îl împingă de pe orbita joasă a Pământului spre Lună. Capsula Orion se va separa apoi de cea de-a doua etapă și, câteva zile mai târziu, va intra pe orbita Lunii.

Misiunea, care va dura aproximativ trei săptămâni, se va încheia cu Orion care se va scufunda în Oceanul Pacific.
Atât sistemul de lansare spațială, cât și capsula Orion sunt cu ani de întârziere față de programul stabilit și cu miliarde de dolari peste buget.

În 2024, NASA a programat Artemis 2, o misiune care va trimite astronauții să zboare în jurul Lunii și înapoi pentru prima dată din 1972. Apoi, un alt echipaj de astronauți urmează să aterizeze pe Lună cu Artemis 3, o misiune pe care NASA a programat-o pentru 2025, deși acest calendar ar putea fi din nou amânat.

Misiunea de aselenizare va necesita utilizarea unei nave de aterizare separate, racheta gigantică Starship construită de SpaceX. Starship ar putea efectua, de asemenea, primul său zbor de testare în spațiu în acest an.