• Oficialii de la NASA au anunțat luni că agenția spațială a trimis uriașa mega-rachetă lunară Artemis înapoi în hangarul său pentru a o proteja de uraganul Ian.
  • Agenția spațială invocă condițiile meteorologice.
  • Tentativa de lansare a unei misiuni pe Lună a fost amânată de mai multe ori.

Rachetă pe care NASA intenţionează să o trimită spre Lună va reveni în hangar pentru a fi pusă la adăpost de un uragan, a declarat Agenţia spaţială americană luni, o operaţiune care amână lansarea mult aşteptatei misiuni Artemis 1, amânată deja de mai multe ori, scrie Bloomberg.

Oficialii NASA ,,s-au reunit luni dimineaţă şi au luat această decizie pe baza celor mai recente prognoze referitoare la uraganul Ian’‘ , a scris NASA într-un articol pe blog.

Racheta, cu o înălţime de 98 de metri, este în prezent scoasă pe pista de lansare la centrul spaţial Kennedy, din Florida. Manevra complexă care vizează reîntoarcerea în clădirea gigantică de asamblare, situată la o distanţă de câţiva kilometri, ar trebui să înceapă la ora locală 23:00 (3:00 GMT).

Recomandări

AVERTISMENTUL LUI PUTIN CĂTRE OCCIDENT
CUM DEVII MAI PRODUCTIV LA MUNCĂ
ZIUA MONDIALĂ A RECICLĂRII
CUM VA FI VIAȚA ÎN WOVEN CITY
BIDEN FACE BANI PENTRU CAMPANIE
MACRON VA CERE ÎNCETAREA FOCULUI ÎN UCRAINA

Racheta va fi transportată pe o imensă platformă rulantă într-un ritm foarte lent, pentru a evita pe cât de mult posibil vibraţiile care ar putea-o avaria.

Este vorba ,,despre decizia corectă” astfel încât echipele şi racheta să rămână ,,în siguranţă’‘, a scris pe Twitter Jim Free, administrator asociat al NASA.

Depășirea obstacolelor

Potrivit Fox News, uraganul Ian, în prezent aflat în sudul Cuba, urmează să se deplaseze în cursul săptămânii spre Florida prin Golful Mexic.

NASA a aşteptat până în ultimul moment pentru a lua această decizie întrucât dacă racheta ar fi fost lăsată afară, ar fi fost posibilă o tentativă de lansare imediat după trecerea furtunii.

Dar acum nu va fi timp suficient pentru scoaterea rachetei înaintea sfârşitului ferestrei de lansare actuale, care durează până pe 4 octombrie.

Următoarea fereastră de lansare este prevăzută pentru perioada 17-31 octombrie, cu o posibilitate aproape zilnică de lansare, exceptând zilele de 24, 25, 26 şi 28 octombrie. Următoarea va fi în perioada 12-27 noiembrie .

După deja două tentative de lansare anulate în ultimul moment în urmă cu câteva săptămâni în special din cauza unei scurgeri de hidrogen lichid în timpul operaţiunii de umplere a rezervoarelor, această nouă problemă vine într-un moment nepotrivit pentru NASA.