• În Cambodgia, o înregistrare video cu femei care glumesc sugestiv cu un specimen carnivor protejat a determinat un avertisment din partea guvernului: „Jos mâinile, oameni buni”.
  • Genul Nepenthes se distinge printr-un receptacul alungit, un ulcior, cu un capac care se închide și prinde insectele înăuntru.
  • Problema oamenilor care caută și culeg ulcioarele Nepenthes este relativ nouă.

Trei femei au țipat și au chicotit în timp ce culegeau ulcioarele tubulare din plante carnivore rare din munții Cambodgiei. Forma falică a ulcioarelor le amintea de ceva. „Toată lumea! Asta îmi pare foarte familiar, de parcă aș mai fi văzut-o înainte”, spunea o femeie în timp ce apuca cu entuziasm ulcioarele din planta Nepenthes mirabilis. „Sunt o mulțime de ele aici. Doamne!”

Femeile au rupt câteva dintre apendicele distinctive, pe care plantele le folosesc pentru a prinde insectele. Ținându-le sugestiv pentru aparatul de fotografiat, ele au comparat dimensiunile ulcioarelor cu fizicul diferiților bărbați din diferite părți ale Cambodgiei. „Le vreau pe toate”, spunea femeia în albastru.

Videoclipul vizionat pe scară largă a determinat Ministerul Mediului din Cambodgia să avertizeze publicul, săptămâna trecută, să nu culeagă ulcioarele plantei, care este o specie pe cale de dispariție și este protejată prin lege. Conservatorii sunt îngrijorați de faptul că popularitatea tot mai mare a smartphone-urilor și a selfie-urilor ar putea crește presiunea asupra plantelor rare.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

„Ceea ce au făcut a fost greșit”, a declarat ministerul într-o postare pe pagina sa de Facebook, deasupra fotografiilor cu femeile care culeg și țin în mână ulcioarele. „Nu o mai faceți pe viitor. Mulțumim tuturor celor care iubesc și prețuiesc resursele noastre naturale. Dar vă rugăm să nu smulgeți planta Nepenthes, altfel o veți distruge”.

Femeile nu au fost identificate

Femeile nu au fost identificate public, iar guvernul nu încearcă să le pedepsească, a precizat ministerul.
Există mai mult de 100 de specii de Nepenthes, care este unul dintre numeroasele genuri de plante carnivore întâlnite în întreaga lume. Nepenthes a evoluat pentru a produce un receptacul alungit, cunoscut sub numele de ulcior, cu un capac care se poate închide și poate prinde insectele înăuntru. Ulciorul secretă nectaruri care atrag insectele. Odată prinse, insectele se dizolvă încet în interiorul ulciorului, care absoarbe substanțele nutritive. Capacitatea de a prinde insectele permite Nepenthes să crească în soluri sărace. La anumite specii de Nepenthes, ulciorul are un aspect falic atunci când capacul este închis. Asemănarea poate fi atât de izbitoare încât unele soiuri de Nepenthes și-au câștigat o poreclă: „capcana pentru muște cu penis”.

Neth Pheaktra, purtător de cuvânt al Ministerului Mediului, a declarat că Cambodgia are cinci specii de Nepenthes și că toate sunt protejate. Unele site-uri web au identificat planta din videoclip ca fiind Nepenthes bokorensis sau Nepenthes holdenii. Dar Neth Pheaktra a spus că specia pe care au cules-o femeile este de fapt Nepenthes mirabilis, care se găsește în Munții Bokor din Cambodgia.

„Deoarece această plantă este o specie rară, trebuie să o protejăm”, a declarat el miercuri. „Ministerul Mediului îi educă pe toți oamenii să păstreze această plantă”. După ce ministerul a emis avertismentul său, a spus el, a primit în principal răspunsuri pozitive din partea publicului. „Acum mai mulți oameni iubesc natura și participă alături de guvern pentru conservarea biodiversității”, a spus el.

Problema oamenilor care caută și culeg ulcelele de la planta Nepenthes este relativ nouă, a declarat Neth Pheaktra. „Acest lucru s-a întâmplat foarte recent și s-a răspândit pe internet, ceea ce ar putea duce la un comportament rău din partea altor vizitatori”, a spus el.