• Deși șansele de a fi lovit de fulgere sunt reduse, este important să știi cum să te asiguri ca ești în siguranță în timpul unei furtuni.
  • Departamentul de Meteorologie a emis mai multe „avertizări de cod galben de furtuni” pentru multe părți ale lumii, subliniind potențialul de frecvente descărcări electrice.
  • La nivel mondial, aproximativ 24.000 de persoane sunt ucise în fiecare an de fulgere și alte 240.000 sunt rănite.

Deși șansele de a fi lovit de fulgere sunt reduse, este important să știi cum să te asiguri ca ești în siguranță în timpul unei furtuni.

Departamentul de Meteorologie a emis mai multe „avertizări de cod galben de furtuni” pentru multe părți ale lumii, subliniind potențialul de frecvente descărcări electrice.

La nivel mondial, aproximativ 24.000 de persoane sunt ucise în fiecare an de fulgere și alte 240.000 sunt rănite.

Recomandări

ȚIN CONT DE CRIZA MONDIALĂ
GAGA E „DEZAMĂGITĂ"
EDITORIALUL LUI CRISTOIU
VIAȚA LA CĂMIN E CHIN
CE MAI FACE COVIDUL?
MILTON FACE RAVAGII

Cei mai mulți oameni sunt familiarizați cu măsurile de siguranță de bază în caz de furtună, cum ar fi evitarea de a sta sub copaci sau lângă o fereastră și de a nu vorbi la un telefon cu fir (telefoanele mobile sunt sigure).

Dar știai că ar trebui să eviți să faci un duș, o baie sau să speli vasele în timpul unei furtuni?

Pentru a înțelege de ce, trebuie mai întâi să ști câte ceva despre cum funcționează furtunile și fulgerele, scrie sciencealert.com

Două elemente de bază fac ca o furtună să se dezvolte: umezeala și aerul cald în creștere, care, desigur, merg mână în mână cu vara. Temperaturile ridicate și umiditatea creează cantități mari de aer umed care se ridică în atmosferă, unde se poate forma o furtună.

Norii conțin milioane de picături de apă și gheață, iar interacțiunea dintre acestea este cea care duce la generarea fulgerelor. Picăturile de apă care se ridică se ciocnesc cu picăturile de gheață care cad, transmițându-le o sarcină negativă și lăsându-se pe ele însele cu o sarcină pozitivă.

În timpul unei furtuni, norii acționează ca niște generatoare de energie enorme, separând sarcinile pozitive și negative pentru a crea separări masive de sarcină în interiorul norilor.

Pe măsură ce norii de furtună se deplasează deasupra Pământului, ei generează o sarcină opusă în sol, iar acest lucru este ceea ce atrage un fulger spre sol. Furtuna vrea să își echilibreze sarcinile și face acest lucru prin descărcarea între regiunile pozitive și negative.

Calea acestei descărcări este, de obicei, cea cu cea mai mică rezistență, astfel încât lucrurile care sunt mai conductoare (cum ar fi metalul) sunt mai susceptibile de a fi lovite în timpul unei furtuni.

Cel mai util sfat pentru o furtună este următorul: Când tună, intră în casă. Cu toate acestea, acest lucru nu înseamnă că ești complet la adăpost de furtună. Există unele activități în interior care pot fi aproape la fel de riscante ca și cum ai sta afară în timpul furtunii.

Calea cu cea mai mică rezistență

Cu excepția cazului în care stai într-o cadă afară sau facei un duș în ploaie, este incredibil de puțin probabil să fii lovit de fulger. Dar dacă fulgerul lovește casa, electricitatea ar urma calea de minimă rezistență spre pământ.

Lucruri precum firele metalice sau apa din țevi oferă o cale conductoare convenabilă pentru ca electricitatea să urmeze până la pământ.

Dușul oferă ambele lucruri (apă și metal), ceea ce îl face o cale ideală pentru ca electricitatea să o urmeze.

Aceasta ar putea transforma acel duș relaxant și plăcut în ceva mult mai puțin relaxant. Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA încurajează cu tărie oamenii să evite toate activitățile bazate pe apă în timpul unei furtuni – chiar și spălatul rufelor pentru a reduce riscul de a fi lovit.

Există și alte riscuri la care trebuie să fii atent în timpul unei furtuni. Unul care poate să nu pară evident este acela de a te sprijini de un perete de beton. În timp ce betonul în sine nu este atât de conductiv, dacă a fost întărit cu grinzi metalice (numite „armături”), acestea pot oferi o cale conductivă pentru trăsnet.

De asemenea, evită să folosești orice lucru conectat la o priză electrică (computere, televizoare, mașini de spălat, mașini de spălat vase), deoarece toate acestea pot oferi căi pe care să le urmeze fulgerul.

Ca regulă generală, dacă poți auzi tunetul în depărtare, atunci ești suficient de aproape de furtună pentru ca fulgerul să te atingă, chiar dacă nu plouă.

Trăsnetele pot avea loc la o distanță de până la 16 km de furtuna mamă.

În mod obișnuit, o jumătate de oră după ce ai auzit ultimul tunet este un moment sigur pentru a te aventura din nou la duș.