• O cometă de un verde strălucitor va zbura pe cer în doar câteva zile, iar oamenii o vor putea vedea pentru prima dată în ultimii 50.000 de ani.
  • Cometa, numită C/2022 E3 (ZTF), se va apropia cel mai mult de Soare pe 12 ianuarie.
  • Nu este prima dată când o cometă vizibilă a trecut pe lângă planeta Pământ.

O cometă de un verde strălucitor va zbura pe cer în doar câteva zile, iar oamenii o vor putea vedea pentru prima dată în ultimii 50.000 de ani. Cometa, numită C/2022 E3 (ZTF), se va apropia cel mai mult de Soare pe 12 ianuarie și va deveni vizibilă în acea dimineață în toată emisfera nordică.

Potrivit NASA, cometa va deveni din ce în ce mai strălucitoare pe măsură ce se apropie de Soare și ar trebui să fie ușor vizibilă cu ajutorul unui binoclu, potrivit news.com.au. În Marea Britanie, astronomii pasionați de astronomie vor trebui să se trezească devreme dacă vor să o vadă, deoarece C/2022 E3 (ZTF) va fi vizibilă doar la primele ore ale dimineții, înainte de răsăritul soarelui.

Dacă locuiți într-un oraș mare, există și alte vești proaste – poluarea luminoasă ar putea îngreuna observarea cometei pe măsură ce aceasta își croiește drum prin sistemul solar. Cu toate acestea, în zonele cu cer senin, C/2022 E3 (ZTF) ar trebui să fie ușor de observat – și ar putea fi chiar vizibilă cu ochiul liber.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Pasionații astronautici se pot îndrepta chiar către un loc cu cer întunecat – o zonă în care poluarea atmosferică este foarte scăzută și există linii de vizibilitate bune către cer – pentru a se asigura că vor avea o vedere bună a rocii în timpul călătoriei sale. Totuși, nu vă așteptați la un spectacol de lumini spectaculos – se așteaptă ca cometa să arate ca o pată pe cer, ca și cum cineva și-ar fi înmuiat degetul în praf de cretă și l-ar fi aplicat pe o tablă”, potrivit revistei Sky At Night a BBC.


Descoperită în martie 2022, C/2022 E3 (ZTF) nu este adesea vizibilă de pe planeta noastră, deoarece face un tur al zonelor exterioare ale sistemului solar de fiecare dată când orbitează în jurul Soarelui.

Cometa nu a fost vazută de oamenii de știință până când a fost detectată de astronomi cu ajutorul camerei de observație cu câmp larg a Zwicky Transient Facility din sudul Californiei. Strălucirea sa verde strălucitoare este cauzată de un înveliș” care se întărește în jurul exteriorului cometei pe măsură ce aceasta trece pe lângă Soare, iar exteriorul său înghețat se transformă în gaz.

Deși oamenii nu au mai putut vedea C/2022 E3 (ZTF) de milenii, aceasta nu este prima dată când o cometă vizibilă a trecut pe lângă planeta Pământ. Cometa NEOWISE a devenit faimoasă pentru că este una dintre cele mai strălucitoare comete din emisfera nordică și ar putea fi văzută cu ochiul liber pe parcursul lunii iulie 2020. Înainte de NEOWISE, cometa Hale-Bopp a luminat cerul nopții pentru o perioadă record de 18 luni, începând cu 1997.