• Un satelit NASA care orbitează în jurul Pământului de patru decenii va cădea de pe cer în acest weekend.
  • Șansele ca epava să cadă pe cineva sunt foarte mici”, a precizat agenția spațială.
  • Satelitul ERBS (Earth Radiation Budget Satellite) a fost lansat în urmă cu 39 de ani la bordul navetei spațiale Challenger.

Un satelit NASA care orbitează în jurul Pământului de patru decenii va cădea de pe cer în acest weekend. Satelitul pensionat, care a fost trimis pentru prima dată în spațiu în 1984, este puțin probabil să rănească pe cineva, spun experții.

Șansele ca epava să cadă pe cineva sunt foarte mici”, a precizat agenția spațială. Potrivit NASA, cea mai mare parte a satelitului de două tone și jumătate este posibil să ardă la reintrarea în atmosferă, deși unele bucăți ar putea supraviețui. Șansele ca cineva să fie rănit de resturile care vor cădea sunt de 1 la 9.400, susține NASA.

Satelitul ar trebui să cadă duminică seara (ora 17 mai mult sau mai puțin), potrivit Departamentului de Apărare al Statelor Unite. Cu toate acestea, Aerospace Corporation, cu sediul în California, afirmă că luni dimineață este mai probabil, de-a lungul unei traiectorii care trece peste Africa, Asia, Orientul Mijlociu și zonele cele mai vestice ale Americii de Nord și de Sud.

Recomandări

ALTMAN PORNEȘTE RĂZBOIUL CU GOOGLE
100 LIDERI MONDIALI DAU STARTUL JO
CE ÎNSEAMNĂ TULBURAREA ARFID?
CE ESTE TULBURAREA ARFID?
CE DESTINAȚII VIZITEZI VARA ASTA?
UNDE CONDUCI ÎN WEEKEND?

Satelitul ERBS (Earth Radiation Budget Satellite) a fost lansat în urmă cu 39 de ani la bordul navetei spațiale Challenger. Satelitul – care avea o durată de viață preconizată de doi ani – a continuat să efectueze măsurători ale ozonului și ale altor fenomene atmosferice până la retragerea sa în 2005. Satelitul a avut parte de o despărțire specială de pe Challenger.

Sally Ride, prima femeie americană în spațiu, a eliberat satelitul pe orbită cu ajutorul brațului robotizat al navetei. În cadrul aceleiași misiuni a avut loc și prima ieșire în spațiu a unei femei din SUA, Kathryn Sullivan. A fost pentru prima dată când două femei astronaut au zburat împreună în spațiu. A fost al doilea și ultimul zbor în spațiu al doamnei Ride, care a murit în 2012.