O echipă de cercetători aflați în Amazon înregistrează sunetul pădurilor pentru a-și da seama cât de sănătoase sunt

  • O echipă de cercetători aflați în Amazon încearcă să înregistreze sunetul pădurilor.
  • Sunetul unei păduri poate să indice cât este aceasta de „sănătoasă”.
  • Datele sunt folosite în combinație cu cele primite de la sateliții NASA Landsat.

Una dintre cele mai mari probleme în ultimii 30 de ani este defrișarea.

Milioane de hectare de păduri au fost pierdute și acest lucru amenință atât oamenii, cât și speciile de animale.

Un proiect care încearcă să ajute la remedierea situației a fost dezvăluit de către NASA Goddard.

„Eu sunt Danielle Rappaport. Sunt cercetător în știința sistemului terestru pentru Amazon Investor Coalition. Sunt în zona cunoscută ca fiind arca defrișării. Această zonă este cunoscută ca fiind epicentrul pentru incendii de vegetație repetate. Vrem să știm dacă pădurile care au ars o dată sunt similare din punct de vedere ecologic cu cele care au ars de două ori, trei ori sau chiar și de cinci ori.”

Proiectul prezentat de NASA Goddard este complementar cu cel prin care evoluția defrișărilor este urmărită din satelit. Echipa a petrecut ultimele luni strângând o bază de date pentru analiză. Astfel, speră să ajungă la metode de combatere a evenimentelor naturale care duc la defrișare.

„Eu și echipa mea am instalat senzori acustici autonomi la baza a 40 de fragmente de pădure. Înregistrăm peisaje sonore. Acestea sunt practic înregistrări digitale ale păsărilor, liliecilor, insectelor, broaștelor și mamiferelor care împreună alcătuiesc amprenta acustică distinctă a acelei păduri. Putem așadar să păstrăm sunetele pentru măsurători științifice.”