• Compania elvețiană Climeworks AG va construi în Islanda cea mai mare instalație din lume de captare a dioxidului de carbon din aer.
  • Noua instalație „Mamut” va conține aproximativ 80 de blocuri mari de ventilatoare și filtre care aspiră aerul și extrag CO2.
  • Dioxidul de carbon va fi depozitat în subteran, unde tehnologia centralei îl transformă în rocă.

Miercuri va începe construcția a ceea ce ar putea deveni cea mai mare instalație din lume de captare a dioxidului de carbon (CO2) din aer și de depozitare a acestuia în subteran, a anunțat compania din spatele acestei tehnologii ecologice în curs de dezvoltare.

Compania elvețiană Climeworks AG a declarat că a doua instalație de captare directă a aerului (DAC) va fi construită în Islanda în 2 ani. Aceasta va avea capacitatea de a absorbi 36.000 de tone de CO2 pe an din aer. Cantitatea reprezintă o fracțiune din cele 36 de miliarde de tone de CO2 produse anul trecut la nivel mondial. Este un salt de amploare pentru tehnologia despre care oamenii de știință au spus că este „inevitabilă” pentru combaterea schimbărilor climatice.

Noua instalație „Mamut” va conține aproximativ 80 de blocuri mari de ventilatoare și filtre care aspiră aerul și extrag CO2. Firma islandeză de stocare a carbonului Carbfix îl amestecă apoi cu apă și îl injectează în subteran. O reacție chimică îl transformă apoi în rocă. Procesul va fi alimentat de o centrală geotermală din apropiere.

Recomandări

NOU COD PENTRU SCHENGEN
CE FAC ELEVII ÎN SĂPTĂMÂNA VERDE
NE-A SALVAT VACCINUL?
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE

Climeworks a declarat că, odată ce această instalație va fi lansată, intenționează să construiască o instalație mult mai mare, care să capteze aproximativ jumătate de milion de tone de CO2 pe an. Compania vrea să reproducă mai multe instalații de această dimensiune pâmnă la sfârșitul deceniului.

Aspirarea CO2 din atmosferă, o tehnologie „inevitabilă” pentru viitor

Mammoth a fost parțial finanțată cu 600 de milioane de franci elvețieni (627 de milioane de dolari). În prezent, în lume există 18 instalații de filtrare directă a aerului, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie. Firma petrolieră americană Occidental intenționează, de asemenea, să lanseze o instalație DAC la scară largă, la sfârșitul anului 2024, pentru a colecta 1 milion de tone de CO2 pe an.

Grupul ONU pentru schimbările climatice a declarat că tehnologiile costisitoare precum DAC vor fi necesare pentru a elimina CO2 pe scară largă în următoarele decenii. Aceste vor contribui la limitarea încălzirii globală la 1,5 grade Celsius.

Heleen De Coninck, profesor la Universitatea de Tehnologie din Eindhoven, a declarat că DAC trebuie să fucționeze pe energie curată. Ea susține că tehnologiile nu ar trebui să înlocuiască eforturile de reducere a emisiilor.