• Studenții de la Universitatea Cornell și Universitatea din New York, SUA, au dezvoltat o lingură specială care sporește gustul alimentelor prin stimularea papilelor gustative.
  • Lingura cu o structură care stimulează papilele gustative induce o senzație de dulceață fără a adăuga calorii sau substanțe chimice.
  • Efectul dorit este obținut cu ajutorul texturii speciale a dispozitivului.

Studenții de la Universitatea Cornell și Universitatea din New York, SUA, au dezvoltat o lingură specială care sporește gustul alimentelor prin stimularea papilelor gustative, scrie Scientific American. Alimentele bogate în zahăr pot fi nesănătoase, dar sunt prea gustoase pentru ca mulți dintre noi să renunțe la ele sau să le reducă semnificativ.

Ce-ar fi dacă ne-am putea bucura de gustul lor fără să le mâncăm? Căutând o soluție, studenții au creat o lingură cu o structură care stimulează papilele gustative pentru a induce o senzație de dulceață fără a adăuga calorii sau substanțe chimice.

Efectul dorit este obținut cu ajutorul texturii speciale a dispozitivului. Noua lingură are mai multe proeminențe pe partea inferioară, care creează o suprafață mai mare pentru a apăsa pe limbă. Acestea sunt acoperite cu un strat rezistent de molecule numite liganzi.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Moleculele în cauză se leagă de proteinele receptoare de pe suprafața celulelor gustative, care răspund de obicei la zahăr sau la îndulcitori artificiali. Conexiunea declanșează o multitudine de semnale nervoase care determină creierul să înregistreze o senzație de dulceață. Lingura, numită Sugarware, este concepută special pentru pacienții cu diabet, care afectează 11,3 la sută din populația SUA. Zahărul este în mare parte exclus din meniul persoanelor cu această boală.