• Un nou studiu a descoperit că modul în care vă gătiți cartofii ar putea conta mai mult decât credeți.
  • Cartofii nu sunt chiar atât de dăunători, dar trei metode de gătit vă vor crește riscul de diabet.
  • Modul în care gătești cartofii le afectează conținutul de nutrienți, iar cartofii fierți nu au ingrediente adăugate care să le schimbe compoziția.

Cartofii sunt, probabil, una dintre cele mai versatile legume: sunt un adaos binevenit la orice masă și, cu atât de multe moduri diferite de a-i pregăti, nu se demodează niciodată. Dar un nou studiu a descoperit că modul în care vă gătiți cartofii ar putea conta mai mult decât credeți. După cum se pare, câteva metode diferite de gătit pot crește de fapt riscul de a dezvolta diabet, în timp ce alte metode au un efect mult mai atenuat.

Un studiu recent a evidențiat cartofii

Diabetul este din ce în ce mai răspândit. În 2021, această afecțiune a afectat 537 de milioane de persoane cu vârste cuprinse între 20 și 79 de ani, potrivit unui studiu publicat recent în revista Diabetes Care, la 28 octombrie. Până în 2030, se anticipează că acest număr va ajunge la 643 de milioane.

Cercetătorii spun că această creștere ar putea fi legată de o creștere a consumului de alimente procesate și de o scădere a consumului de fructe și legume. Ținând cont de acest lucru, se efectuează studii pentru a evalua efectul legumelor asupra diabetului de tip 2 (T2D), dar rezultatele au fost cineva inconsistente. S-a constatat că un consum mai mare de legume a fost asociat cu un risc mai mic de diabet în unele studii, în timp ce altele au constatat că a mânca mai multe legume nu a avut nici un efect real.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

În cel mai recent studiu, cercetătorii au izolat cartofii de alte legume, descoperind că cartofii maschează de fapt asocierea” dintre consumul de legume și T2D. Cercetătorii au concluzionat că legumele au beneficii atunci când vine vorba de T2D, întrucât cei care au consumat mai multe legume (dar nu cartofi) au avut un risc cu 21% mai mic de a dezvolta această afecțiune. Înarmați cu aceste cunoștințe, ei au analizat apoi mai atent relația dintre cartofi și riscul de diabet, mai exact modul în care sunt preparați acești tuberculi.

Cartofii nu sunt chiar atât de dăunători, dar trei metode de gătit vă vor crește riscul de diabet. Cercetătorii au evaluat datele de la 54.793 de participanți la studiul danez Danish Diet Cancer and Health”, dintre care 7.695 de persoane au ajuns să dezvolte T2D pe parcursul a 16,3 ani. Studiul a constatat că riscul de diabet a crescut atunci când participanții au mâncat cartofi în trei variante cheie – prăjiți, piure și chipsuri de cartofi. Cartofii fierți, pe de altă parte, nu au crescut sau scăzut riscul.

În timp ce acest lucru poate să nu sune atât de surprinzător, aspectul cheie al studiului este că, în general, cartofii nu vor crește riscul de diabet, explică Juliana Tamayo, dietetician înregistrat și editor pentru FitnessClone.com. Ceea ce înrăutățește diabetul sau crește riscul de diabet este modul în care sunt preparați cartofii și ingredientele cu care sunt asociați”, spune ea pentru Best Life. Tamayo subliniază că modul în care gătești cartofii le afectează conținutul de nutrienți, iar cartofii fierți nu au ingrediente adăugate care să le schimbe compoziția.

Piureul de cartofi, cartofii prăjiți și chipsurile, toate conțin adaos de grăsimi și sare”, spune Tamayo, menționând că condimentele care îi însoțesc sunt, în general, bogate în zahăr și grăsimi. Piureul de cartofi este adesea preparat cu lapte integral sau smântână grasă, unt și sare, toate acestea putând crește riscul de colesterol ridicat, tensiune arterială ridicată și exacerbând diabetul. Cartofii prăjiți și chipsurile de cartofi sunt de obicei preparați în ulei vegetal sau de arahide, care este mai bogat în grăsimi saturate.”

Cercetătorii au luat în considerare și alte tendințe alimentare

Spre deosebire de studiile anterioare, cercetătorii au ținut cont și de alimentația tipică a persoanelor care consumă cantități mari de cartofi. Aceasta include carnea roșie, care este un factor de risc cunoscut pentru T2D și ar putea afecta probabilitatea de a dezvolta diabet, a explicat pentru Medical News Today autorul principal al studiului, Nicola Bondonno, doctor în științe medicale, cercetător post-doctoral la Edith Cowan University din Perth, Australia.

Cartofii prăjiți și chipsurile sunt bogați în amidon și mai bogați în carbohidrați. Aceste tipuri de alimente fac ca organismul să producă mai multă insulină pentru a controla glicemia și, dacă sunt consumate în cantități mai mari, vă pot face să vă îngrășați la nivelul abdomenului, ceea ce poate cauza rezistența la insulină, care poate duce la diabet de tip 2″, a declarat pentru publicație Jason Ng, MD, profesor asociat clinic de medicină și președinte al Diabetes Task Force de la Universitatea din Pittsburgh.

Comparativ, legumele sunt bogate în vitamine și sărace în calorii, a precizat Bondonno. Deși nu este clar de ce anume consumul de legume scade riscul de T2D, ar putea fi legat de indicele de masă corporală (IMC) și de greutatea rezultată mai mică, potrivit Medical News Today.

Totul ține de echilibru

Cercetătorii au descoperit că, în comparație cu cei care mâncau cea mai mică cantitate de cartofi (cu excepția cartofilor prăjiți și a chipsurilor), persoanele cu cel mai mare consum aveau un risc cu 9% mai mare de diabet. Dar nu lăsați acest lucru să vă descurajeze, pentru că profesioniștii din domeniul medical confirmă faptul că, cartofii pot avea un loc într-o alimentație sănătoasă și echilibrată. Tamayo recomandă pregătirea cartofilor în ulei de măsline, fără adaos de sare. De asemenea, puteți contribui la păstrarea intactă a valorii lor nutritive prin coacere, prăjire la grătar, sărare sau fierbere, spune ea, adăugând că ar trebui să vă gândiți și la ceea ce serviți alături de cartofi.

Încercați să asociați cartofii cu o proteină slabă, cum ar fi carnea de pasăre sau peștele, și cu fibre, cum ar fi o salată sau legume”, spune ea. Consumul de carbohidrați asociat cu proteine va încetini absorbția acestora, ceea ce va duce în cele din urmă la un nivel mai controlat al zahărului din sânge.”