• Telescopul spațial James Webb al NASA a descoperit prima sa planetă
  • Planeta se află la 41 de ani-lumină de Pământ și este stâncoasă ca și planeta noastră.
  • Echipa nu știe sigur din ce este făcută atmosfera sau dacă are o atmosferă.

Telescopul spațial James Webb (JWST) al NASA a descoperit prima sa planetă – iar lumea stâncoasă are o dimensiune similară cu a noastră. Clasificată oficial ca LHS 475 b., exoplaneta are un diametru de 99% din cel al Pământului și, deși este terestră, oamenii de știință nu știu încă dacă are o atmosferă. Deși echipa nu poate concluziona ce este prezent, a exclus o atmosferă densă dominată de metan, similară cu cea a lunii Titan, luna lui Saturn.

JWST a dezvăluit că planeta, care se află la 41 de ani-lumină distanță, este cu câteva sute de grade mai caldă decât Pământul și completează o orbită în două zile, scrie Daily Mail.

Mai sunt încă multe de învățat despre LHS 475 b., astfel de exoplanete au rămas invizibile” pentru telescoapele spațiale, dar JWST dovedește din nou cât de puternică este tehnologia sa. Mark Clampin, directorul Diviziei de Astrofizică de la sediul central al NASA din Washington, a declarat: Aceste prime rezultate ale observației unei planete stâncoase de mărimea Pământului deschid ușa către multe posibilități viitoare de studiere a atmosferelor planetelor stâncoase cu ajutorul lui Webb, care ne aduce din ce în ce mai aproape de o nouă înțelegere a lumilor asemănătoare Pământului din afara sistemului nostru solar, iar misiunea este abia la început”.

Recomandări

CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI
„NADIA” ÎI DUCE PE ROMÂNI LA J.O.

Deși descoperirea este uimitoare, oamenii de știință încearcă acum să determine din ce este alcătuită atmosfera planetei. Echipa notează că, deși este posibil ca planeta să nu aibă atmosferă, unele compoziții atmosferice, cum ar fi o atmosferă de dioxid de carbon pur, nu au fost excluse.

Jacob Lustig-Yaeger, ambii de la Laboratorul de Fizică Aplicată al Universității Johns Hopkins, a declarat: În mod contraintuitiv, o atmosferă cu 100% dioxid de carbon este mult mai compactă încât devine foarte dificil de detectat”.

Sunt necesare măsurători și mai precise pentru ca echipa să poată distinge o atmosferă de dioxid de carbon pur de absența oricărei atmosfere. Cercetătorii urmează să obțină spectre suplimentare cu următoarele observații din această vară.

Ne aflăm în prima linie a studiului exoplanetelor mici și stâncoase. Abia am început să zgâriem suprafața a ceea ce ar putea fi atmosfera lor”, a declarat Lustig-Yaeger. Descoperirile cercetătorilor au deschis posibilitatea de a localiza planete de mărimea Pământului care orbitează în jurul unor stele pitice roșii mai mici.

Această confirmare a planetei stâncoase evidențiază precizia instrumentelor misiunii”, a spus Stevenson. Și aceasta este doar prima din multele descoperiri pe care le va face. Lustig-Yaeger a fost de acord. Cu acest telescop, exoplanetele stâncoase reprezintă noua frontieră”.

Chiar dacă oamenii de știință nu știu din ce constă atmosfera, JWST are capacitatea de a afla. NASA a anunțat în noiembrie că telescopul a reușit să dezvăluie cu succes componența atmosferei unei exoplanete în detalii nemaiîntâlnite până acum, iar această piatră de hotar sugerează că ar putea, de asemenea, să caute viață extraterestră. Instrumentele puternice ale JWST au captat atomi și molecule, precum și semne de chimie activă și nori – caracteristici pe care Hubble și Spitzer nu le-au putut detecta atunci când au observat planeta și care conțin dovezi ale unor semne de viață.

Astronomii au folosit WASP-39b, un Saturn fierbinte aflat la 700 de ani lumină de Pământ, pentru a testa capacitățile telescopului. Telescopul și-a folosit capacitățile în infraroșu pentru a capta culori și amprente chimice care nu pot fi detectate în lumina vizibilă. Noile descoperiri, considerate un schimbător de joc”, ar putea dezvălui modul în care această exoplanetă s-a format din discul de gaz și praf care înconjoară steaua mamă în anii săi tineri.

WASP-39b orbitează în jurul unei stele gazdă care este de opt ori mai aproape decât Mercur de Soarele nostru, ceea ce, în opinia astronomilor, ar trebui să aducă o înțelegere mai profundă a modului în care aceste procese afectează diversitatea planetelor observate în galaxie. Pentru a descoperi secretele exoplanetei, JWST a urmărit planeta în timp ce aceasta trecea prin fața stelei sale, permițând ca o parte din lumina sa să se filtreze prin atmosfera sa.

Diferite tipuri de substanțe chimice din atmosferă absorb diferite culori din spectrul luminii stelare, astfel încât culorile lipsă le spun astronomilor ce molecule sunt prezente”, a împărtășit NASA în anunțul de marți.

Prin observarea universului în lumină infraroșie, Webb poate capta amprente chimice care nu pot fi detectate în lumina vizibilă. Telescopul a detectat, de asemenea, o serie de elemente, inclusiv sodiu (Na), potasiu (K) și vapori de apă (H20) în atmosfera exoplanetei. Acestea confirmă ceea ce a fost captat anterior de observațiile telescoapelor spațiale și terestre, dar JWST a găsit amprente suplimentare de apă la aceste lungimi de undă mai mari, care nu au fost observate până acum.

De asemenea, în noile date a fost găsit dioxid de carbon, care a fost detectat la rezoluții mai mari, oferind o cantitate de două ori mai mare decât cea observată anterior. Și în timp ce monoxidul de carbon a fost detectat, astronomii nu au identificat metanul (CH4) și hidrogenul sulfurat (H2S) în date.