• Cercetătorii din Olanda au ghicit vârsta a aproximativ 2.700 de persoane.
  • Cei care păreau mai tineri în comparație cu vârsta lor aveau abilități de gândire mai bune.
  • De asemenea, erau mai puțin expuși riscului de a suferi de afecțiuni legate de vârstă, cum ar fi osteoporoza.

Dacă pari mai în vârstă decât colegii tăi de școală, ar putea fi un motiv de îngrijorare. Cercetătorii au avertizat că acest lucru ar putea fi un semn că ești mai expus riscului de boli legate de vârstă, cum ar fi osteoporoza, pierderea auzului și cataracta.

Cercetătorii din Olanda au ghicit vârsta a aproximativ 2.700 de persoane cu vârste cuprinse între 50 și 90 de ani, bazându-se doar pe fotografii ale feței lor, și i-au chestionat cu privire la afecțiunile lor medicale pentru a încerca să descopere orice evoluție. Rezultatele au arătat că participanții care păreau cu cinci ani mai tineri decât vârsta lor reală aveau abilități de gândire mai bune. De asemenea, aveau cu până la un sfert mai puține șanse de a suferi de probleme medicale, cum ar fi cataracta.

Cu alte cuvinte, dacă arăți mai tânăr decât ești, atunci este probabil ca sănătatea sistemelor de organe, a corpului și a minții tale să reflecte acest lucru, potrivit autorului principal, profesorul Tamar Nijsten, dermatolog la Centrul Medical Universitar Erasmus din Rotterdam.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Am investigat în mod specific legătura dintre a arăta tânăr și diverse probleme de sănătate comune asociate cu vârsta și am constatat că aspectul tineresc este legat de măsuri mai scăzute ale îmbătrânirii sistemice”.

Profesorul Nijsten a adăugat: Acesta nu este un studiu definitiv, dar este probabil cel mai bun studiu de până acum care oferă dovezi că vârsta percepută reflectă și îmbătrânirea internă. Studiul demonstrează în mod clar că se întâmplă ceva, probabil la nivel biologic și dincolo de factorii obișnuiți ai stilului de viață, cum ar fi expunerea la ultraviolete sau fumatul”.

Cercetătorii au adunat fotografii – făcute din față și din lateral – a 2.679 de persoane care nu purtau nici machiaj și nici bijuterii. Participanții aveau în medie 66 de ani. Un juriu independent format din 27 de persoane a estimat apoi vârsta fiecăruia, bazându-se doar pe aspectul lor. Fiecărui voluntar i s-a atribuit un scor de vârstă percepută, calculat prin luarea diferenței dintre vârsta lor și vârsta estimată, scrie Daily Mail.

De exemplu, o persoană despre care se credea că arată cu șapte ani mai tânără decât vârsta sa biologică ar avea un scor de șapte. Cu cât scorul este mai mare, cu atât mai tânără pare o persoană. După ce le-au estimat vârsta și au calculat scorurile, experții au analizat stilul lor de viață și datele privind sănătatea, cum ar fi greutatea, obiceiurile de fumat și starea de sănătate.

Rezultatele, publicate în British Journal of Dermatology, au arătat că grupurile care arătau cu cinci ani mai tineri decât vârsta lor au obținut rezultate mai bune la testele cognitive. Membrii grupului aveau cu 15% mai puține șanse de a suferi de boli pulmonare obstructive cronice – afecțiuni pulmonare care provoacă dificultăți de respirație – și cu 24% mai puține riscuri de osteoporoză.

De asemenea, persoanele cu aspect mai tânăr aveau cu 16% mai puține șanse de a avea nevoie de cataractă și cu 24% mai puțin risc de a avea pierderi de auz legate de vârstă. Echipa a observat că cei care au avut cel mai mare scor de vârstă erau în principal bărbați (61%), erau mai puțin predispuși să fumeze și aveau cel mai mare IMC, despre care au spus că se datorează probabil „efectului de umplere al grăsimii faciale”.

Cercetătorii au declarat că rezultatele lor, bazate doar pe dovezi observaționale, susțin ideea ca medicii să folosească vârsta unei persoane ca „indiciu de diagnostic”. Studiul nu a analizat motivele din spatele acestei constatări. Dar echipa crede că procesul biologic care face ca fața să pară mai bătrână – cum ar fi mai puțină grăsime și dezvoltarea ridurilor – se află, de asemenea, în spatele modificărilor țesutului și densității osoase, care sunt legate de afecțiunile de sănătate. Cercetătorii au menționat că persoanele incluse în studiu erau europene, astfel că sunt necesare studii viitoare pentru a examina dacă rezultatele se aplică la populații diferite.