• În momentul în care capsula a ajuns la aproximativ 61.000 de metri deasupra suprafeței Pământului, a efectuat o manevră de rostogolire care a trimis pentru scurt timp capsula înapoi în sus.
  • Sunt copleșit”, a declarat duminică Bill Nelson, administratorul NASA. Aceasta este o zi extraordinară”.
  • Se așteaptă ca în timpul misiunii cu echipaj, capsula să petreacă mai puțin timp în apă, poate mai puțin de două ore.

Misiunea Artemis I – un zbor de testare de 25½ zile fără echipaj în jurul Lunii, menit să pregătească terenul pentru viitoarele misiuni ale astronauților – a ajuns la un final important, deoarece nava spațială Orion a NASA a reușit să aterizeze cu succes în ocean duminică.

Nava spațială a terminat ultima parte a călătoriei sale, apropiindu-se de stratul interior gros al atmosferei terestre după ce a traversat 385.000 de kilometri între Lună și Pământ. Ea a aterizat duminică, la ora 00:40, în Oceanul Pacific, în largul coastei mexicane Baja California.

Acest ultim pas a fost una dintre cele mai importante și periculoase etape ale misiunii. Dar după ce a plonjat, Rob Navias, comentatorul NASA care a condus transmisiunea de duminică, a numit procesul de reintrare ca la carte”.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Sunt copleșit”, a declarat duminică Bill Nelson, administratorul NASA. Aceasta este o zi extraordinară”.

Capsula a petrecut apoi șase ore în Oceanul Pacific, iar NASA a colectat date suplimentare și a efectuat câteva teste înainte ca echipa de salvare să o mute. Acest proces, la fel ca și restul misiunii, are ca scop să se asigure că nava spațială Orion este pregătită să transporte astronauți.

Se așteaptă ca în timpul misiunii cu echipaj, capsula să petreacă mai puțin timp în apă, poate mai puțin de două ore, potrivit Melissei Jones, directorul de recuperare pentru această misiune. O flotă de vehicule de recuperare – inclusiv bărci, un elicopter și o navă a marinei americane numită USS Portland – așteptau în apropiere.

Un cont de Twitter al NASA confirmă că capsula se afla pe USS Portland la ora 18:40. Aceasta a fost o misiune dificilă”, a declarat duminică după-amiază Mike Sarafin, managerul misiunii Artemis I de la NASA, pentru jurnaliști. Și iată cum arată succesul misiunii”.

Nava spațială se deplasa cu o viteză de aproximativ 32 de ori mai mare decât viteza sunetului în momentul în care a lovit aerul – atât de repede încât undele de compresie au făcut ca exteriorul vehiculului să se încălzească la aproximativ 2.760 de grade Celsius.

Următorul mare test este scutul termic”, declarase Nelson pentru CNN într-un interviu telefonic joi, referindu-se la bariera menită să protejeze capsula Orion de fizica chinuitoare a reintrării în atmosfera terestră. Căldura extremă a provocat, de asemenea, ionizarea moleculelor de aer, creând o acumulare de plasmă care a provocat o pană de comunicație de 5½ minute, potrivit directorului de zbor Artemis I, Judd Frieling.

În momentul în care capsula a ajuns la aproximativ 61.000 de metri deasupra suprafeței Pământului, a efectuat o manevră de rostogolire care a trimis pentru scurt timp capsula înapoi în sus – un fel de a sări o piatră pe suprafața unui lac.